Obrazovanje

Slab odziv na treći prijemni rok na fakultetima: I budžetska mjesta ostaće prazna

Slab odziv na treći prijemni rok na fakultetima: I budžetska mjesta ostaće prazna
Foto: NN | Slab odziv na treći prijemni rok na fakultetima: I budžetska mjesta ostaće prazna

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Iako je ostalo čak 1.971 mjesto nepopunjeno na oba univerziteta u Republici Srpskoj, na treći prijemni rok, koji je danas održan na svim fakultetima, prijavio se samo 121 potencijalni brucoš.

Samo 58 svršenih srednjoškolaca se prijavilo na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, dok je čak 981 mjesto slobodno na ovoj visokoškolskoj ustanovi, a prema preliminarnom izvještaju Univerziteta u Banjaluci, na ukupno 15 fakulteta prijavila su se 63 kandidata.

"Najviše se prijavilo na Filozofskom fakultetu, zatim na Pedagoškom, Mašinskom i Fakultetu fizičkog vaspitanja. Ove godine ćemo imati oko 1.440 studenata, što je 200 studenata manje nego prethodne godine", naveo je Ranko Božičković, prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Iako podaci još nisu sabrani, rezultati su očigledni, a govore da sva mjesta, pa čak ni budžetska, neće biti popunjena.

Da je interesovanje svršenih srednjoškolaca za visoko obrazovanje izostalo, potvrđuje i Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

"Na treći rok se prijavilo svega četvoro kandidata, a dvoje je položilo, tako da ostaje 28 neispunjenih mjesta. Jasno je da ovaj, a i ostali tehnički fakulteti nisu popularni. Treba detaljno istražiti tržište rada i na osnovu potreba kreirati i kvote i odsjeke. Razlog manjeg broja studenata na Rudarskom fakultetu je i to što se u Prijedoru već unazad 20 godina smanjuje broj svršenih učenika četvorogodišnjih srednjih škola, a i kvalitet njihovog znanja je slabiji, pa samim tim i izbjegavaju tehničke fakultete", smatra Malbašić.

Prema riječima Darka Kneževića, dekana Mašinskog fakulteta u Banjaluci, slab odziv na jučerašnjem trećem upisnom roku bio je i na ovom fakultetu.

"Prema informacijama koje sam dobio, definitivno nećemo ispuniti predviđenu kvotu, tako da ćemo u novu školsku godinu krenuti s manjim brojem brucoša", naveo je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije