Slobodno još 508 mjesta u srednjim školama u RS

Siniša Vujanović - 18.07.2012 18:49
Slobodno još 508 mjesta u srednjim školama u RS

BANJALUKA - Ukupno 508 mjesta ostalo je slobodno u srednjim školama u RS poslije prvog i drugog upisnog roka i to je mnogo više od broja neupisanih učenika.

Istakao je to danas Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, napominjući da to znači da nijedno dijete neće biti u situaciji da ne bude upisano u srednju školu. Spisak svih slobodnih mjesta po srednjim školama objavljen je na internet stranici Ministarstva.

Najviše slobodnog mjesta ostalo je u zvorničkom Tehničkom školskom centru (78), potom u Srednjoškolskom centru (SŠC) "Nikola Tesla" u Kotor Varošu (66), Srednjoj školi "Čelinac" u Čelincu, koja može da primi još 63 učenika. Ukupno 61 mjesto nepopunjeno je u Srednjoškolskom centru "Bratunac". U Građevinskoj školi u Banjaluci ima mjesta za još 54 učenika, a najviše u odjeljenju građevinskih tehničara, gdje je slobodno još 25 stolica. 

"Planom upisa za školsku 2012/13. godinu predviđen je upis 12.567 učenika u prvi razred srednjih škola, odnosno planirana su 473 mjesta više u odnosu na broj maturanata koji su završili deveti razred", rekao je Kasipović  i dodao da će, prema procjenama, privatne srednje škole u RS upisati oko 200 učenika.

U školama ima dovoljno slobodnih mjesta, nijedno dijete neće biti u situaciji da ne bude upisano u srednju školu, kazao Kasipović

U Građevinskoj školi u Banjaluci i Srednjoškolskom centru Pale ove godine prvi put je upisano po jedno odjeljenje arhitektonskih tehničara, za koje je tržište rada pokazalo veliko interesovanje.

"U Derventi je upisano jedno odjeljenje obućara sa 28 učenika, kompletiramo jedno odjeljenje obućara u Školi učenika u privredi u Banjaluci i vjerujemo da ćemo i to završiti. U Srednjoškolskom centru 'Jovan Cvijić' u Modriči upisano je odjeljenje bravara sa 27 učenika, dok u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prijedoru, gdje smo planirali upis 26 obućara, nije bilo dovoljno interesovanja", rekao je Kasipović.

Mašinska škola u Mrkonjić Gradu upisala je jedno odjeljenje kožarskih tehničara, a Srednja škola u Prnjavoru 24 đaka za zanimanje stolar jer je firma "Standard" iskazala potrebu za ovim zanimanjem i garantuje zaposlenje učenicima po završetku škole.

Kasipović je podsjetio da gimnazijalci u školsku 2012/13. godinu ulaze sa modernizovanim planom i programom, te da je SŠC "Gemit - Apeiron" upisao prvu generaciju učenika u sportsku gimnaziju.

"Pri kraju smo velikog posla u kojem smo radeći sa našim socijalnim partnerima, od Privredne komore RS, Udruženja poslodavaca, preko lokalnih zajednica do pojedinačnih poslodavaca uspjeli realizovati upis u srednje škole, koji je po mnogo čemu kvalitetniji nego što je to bilo prethodnih godina", ocijenio je Kasipović.

Najviše slobodnog mjesta ostalo je u zvorničkom Tehničkom školskom centru (78)

Prema njegovim riječima, do kraja oktobra Ministarstvo će dobiti izvještaj radne grupe sa Filozofskog fakulteta o nastavnim planovima i programima za osnovne škole.

"Potom idemo u potpunu rekonstrukciju plana i programa za osnovnu školu, što bi podrazumijevalo skraćivanje školske godine sa 180 na 175 dana. Mislim da ćemo značajne izmjene u planovima i programima, kao i udžbenicima, imati za školsku 2013/14. godinu", kazao je Kasipović.

Pozitivno mišljenje revizije

Ministarstvo prosvjete i kulture RS prvi put je dobilo pozitivan revizorski izvještaj.

"Vlada RS ima oko 700 budžetskih korisnika od kojih je oko 390 u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, što pokazuje napredak u kvalitetu transparentnosti rada, finansijskoj disciplini Vlade RS i ovog ministarstva", kazao je Anton Kasipović, resorni ministar, i podsjetio da su do 2006. godine, uključujući i tu godinu, revizorski izvještaji uvijek bili negativni, dok su od 2006. godine oni bili sa rezervom uz određene preporuke koje je trebalo ispuniti.

"Svih ovih godina radili smo vrlo angažovano na donošenju zakona, podzakonskih akata, pravilnika, uređivanju evidencija i usklađivanju finansijskih evidencija i to je uz ogromnu podršku revizora rezultovalo time da dobijemo pozitivan izvještaj", rekao je Kasipović, ocijenivši da to ne znači da je Ministarstvo završilo sve poslove, već da je najveći dio posla završilo kvalitetno i uspješno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Šamac: Srednja škola otvara smjer fizioterapeutski tehničar

  03.05.2015 10:22 - Srna

  ŠAMAC - Srednja škola "Nikola Tesla" u Šamcu planira da naredne školske godine upiše pet odjeljenja sa ukupno 140 učenika, a prvi put biće omogućen i upis na smjer fizioterapeutski tehničar.

 • Planiran upis 11.712 srednjoškolaca

  03.05.2015 09:45 - Srna

  BANJALUKA - U školskoj 2015/2016. godini u srednjim školama u Republici Srpskoj planiran je upis 11.712 učenika u 471 odjeljenje.

 • Pod upitnikom 83 radna mjesta

  30.04.2015 09:00 - Goranka Vranić

  BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je Odjeljenju za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta zahtjev za provjeru validnosti 83 diplome Internacionalnog i Evropskog univerziteta, koje posjeduju zaposleni u prosvjeti RS, ali odgovor još nije dobilo.

 • Manje prvačića za jedno odjeljenje

  29.04.2015 15:15 - Srna

  BIJELJINA - U 12 osnovnih škola na području Semberije u predstojeću školsku 2015/2016. godinu upisano je ukupno 969 učenika, što je u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 994, u prosjeku za jedno odjeljenje manje, rekla je Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Milica Perković.

 • Stipendije za 180 studenata iz Foče

  29.04.2015 12:36 - Srna

  FOČA - Načelnik opštine Foča Radisav Mašić uručio je danas ugovore o stipendiji za 180 studenata iz ove opštine koji su zadovoljili uslove konkursa, a za ove namjene iz opštinskog budžeta predviđeno je 160.000 KM.

 • Podrška planu upisa u srednje škole

  28.04.2015 15:52 - Srna

  DERVENTA - Odbornici Skupštine opštine /SO/ Derventa danas su podržali informaciju o upisu učenika i stručnoj zastupljenosti nastavnog kadra u školskoj 2014/2015. godini u srednjim školama, sa osvrtom na plan upisa učenika u novoj školskoj godini.

 • Zakonom se uređuje pripremni program za buduće prvačiće

  28.04.2015 15:48 - Srna

  PRIJEDOR - Novi zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske po prvi put definiše program pripreme djece za školu, koji Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske organizuje petu godinu, izjavila je danas pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić-Ćućić.

 • Anketa u osnovnim školama: Koja su djeca pismenija - Bošnjaci, Hrvati ili Srbi?

  28.04.2015 13:36 - N.N.

  SARAJEVO - Učenici OŠ "Meša Selimović" u Sarajevu dobili su, blago rečeno, neobičnu i prilično bizarnu anketu.

  Foto
 • Šansa za đake kojima ocjena nije poklonjena

  27.04.2015 20:10 - Vanja Stevanović, Foto A. Čavić

  BANJALUKA - Eksperimentalna faza eksternog testiranja, koja je u Republici Srpskoj počela prije dvije godine, danas i sutra sprovodi se u 83 osnovne škole, a provjeri znanja iz srpskog jezika i matematike pristupa 12.585 učenika devetih razreda.

 • Zvornik: Nacrt zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju

  27.04.2015 13:52 - Srna

  ZVORNIK - U Zvorniku je danas održana javna rasprava o Nacrtu zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj na kojoj su učestvovali predstavnici predškolskih ustanova sa regije Birač.

 • Provjera znanja učenika devetih razreda u RS

  27.04.2015 10:02 - Srna

  BANJALUKA - Učenici devetih razreda iz 83 osnovne škole u Republici Srpskoj danas i sutra radiće testove iz srpskog jezika i matematike, radi utvrđivanja koliko znanja, umijeća i vještina posjeduju iz ovih predmeta tokom cijelog osnovnog školovanja.

 • Prosvjetari u štrajku od 11. maja

  27.04.2015 08:20 - Z. Čekić

  BIHAĆ - Sindikati zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju USK najavili su ponovo da će stupiti u generalni štrajk, a proteste svih radnika najavili su za 11. maj.

 • Raspisan konkurs za međunarodnu razmjenu studenata

  26.04.2015 10:34 - Srna

  BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je konkurs za međunarodnu razmjenu studenata na osnovu novog Pravilnika o sufinansiranju međunarodne razmjene studenata i akademskog osoblja koji je stupio na snagu u aprilu.

 • Učenici u Hrvatskoj biraće predmete prema svom interesu?

  25.04.2015 13:17 - Agencije

  ZAGREB - Učenici u Hrvatskoj bi uskoro mogli da sami biraju predmete koje žele da uče, a moguće je i ukidanje sistema predmeta i časova, piše "Večernji list".

 • Novosadski univerzitet odbio 30 bh. diploma

  25.04.2015 08:07 - Goranka Vranić

  BANJALUKA - Novosadski univerzitet odbio je da nostrifikuje oko 30 sumnjivih diploma sa Evropskog univerziteta u Brčkom, ali i drugih, uglavnom privatnih fakulteta u BiH.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.