Slovenački osnovci uče kineski jezik

Fena - 24.07.2012 16:26
Slovenački osnovci uče kineski jezik

LJUBLJANA - Slovenački osnovci i gimnazijalci od iduće školske godine moći će da uče kineski jezik kao fakultativni izborni predmet.

Zakonske izmjene koje omogućavaju uvođenje kineskog jezika u tri završna razreda osnovne škole i svim razredima gimnazije već su objavljene u službenom listu, a vijeće za opšte obrazovanje ministarstva školstva krajem ove godine razmatraće i potrebne nastavne planove, pa bi mladi Slovenci od školske godine 2013/14. mogli učiti jezik koji kao materinji upotrebljava tri milijarde ljudi, a u školama ga diljem svijeta uči još oko 40 miliona, piše ljubljanski list "Dnevnik".

Brzina učenja kineskog jezika zavisi od motivacije i individualnih sposobnosti, a dvije godine dovoljne su da se učenici osposobe za osnovno sporazumijevanje, izjavio je Mitja Saje, profesor sinologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.

Nastavu kineskog jezika izvodiće 150 sinologa koji su diplomirali na tom fakultetu, a očekuje se i pomoć kineskog Konfucijskog instituta, čiji stručnjaci zbog interesa već više godina održavaju tečajeve tog jezika u Ljubljani i nekim drugim mjestima.

"Naravno, kineski je potpuno različit od indoevropskih jezika, ali ga uz dobre pedagoške metode nije teško naučiti. U poređenju s evropskim jezicima kineska gramatika je veoma jednostavna za učenje i sporazumijevanje. Kineski je logički strukturiran jezik, a njegovo učenje posebno blisko ljudima sa smislom za matematiku i sistematiku", rekao je Saje u razgovoru za list.

Kako je dodao, najveći problem je naučiti kineskih 10.000 piktograma i pisanje, ali se moguće skoro u cijelosti izražavati već i sa 4.000, dok se prilično komplikovani fonetski sistem s različitim naglascima može naučiti tokom mjesec-dva intenzivnog rada.

Nova slovenačka vlada ne namjerava da uloži posebna sredstva u popularizaciju kineskog jezika, ali je zanimanje među roditeljima i školarcima već prilično veliko jer se računa da će kroz 15-ak godina Kina biti vodeća privredna sila u svijetu pa će poznavanje tog jezika bar na kolokvijalnom nivou biti prednost u traženju zaposlenja, piše list.

Uz to, kako navodi list, učenje kineskog jezika stimuliše i Evropska unija. Kineski je nakon španskog jezik koji kao nematerinji uči najviše ljudi u SAD-u, u Rusiji ga uče u većini škola, a isto je nedavno najavila i švedska vlada.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Prosvjetari u štrajku od 11. maja

  27.04.2015 08:20 - Z. Čekić

  BIHAĆ - Sindikati zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju USK najavili su ponovo da će stupiti u generalni štrajk, a proteste svih radnika najavili su za 11. maj.

 • Raspisan konkurs za međunarodnu razmjenu studenata

  26.04.2015 10:34 - Srna

  BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je konkurs za međunarodnu razmjenu studenata na osnovu novog Pravilnika o sufinansiranju međunarodne razmjene studenata i akademskog osoblja koji je stupio na snagu u aprilu.

 • Učenici u Hrvatskoj biraće predmete prema svom interesu?

  25.04.2015 13:17 - Agencije

  ZAGREB - Učenici u Hrvatskoj bi uskoro mogli da sami biraju predmete koje žele da uče, a moguće je i ukidanje sistema predmeta i časova, piše "Večernji list".

 • Novosadski univerzitet odbio 30 bh. diploma

  25.04.2015 08:07 - Goranka Vranić

  BANJALUKA - Novosadski univerzitet odbio je da nostrifikuje oko 30 sumnjivih diploma sa Evropskog univerziteta u Brčkom, ali i drugih, uglavnom privatnih fakulteta u BiH.

 • Dekan zaključao vrata inspektorima

  24.04.2015 19:01 - M. Lingo-Demirović

  SARAJEVO - Uzeir Bavčić, dekan Pedagoškog fakulteta u Sarajevu, u petak nije dozvolio inspektorima Uprave za inspekcijske poslove KS da uđu u zgradu tog fakulteta kako bi provjerili poslovanje i zakonitost.

 • Evropski univerzitet: Sve diplome su u skladu sa zakonom

  24.04.2015 14:27 - N.N.

  BRČKO - Evropski univerzitet u Brčkom ističe da su sve diplome koje je do sada izdao u skladu sa zakonom i da nisu tačne tvrdnje objavljene u tekstu "Fakultet u Brčkom 'štancovao' diplome prije nego što je osnovan?!"

  Foto
 • Neophodno informatički opremiti škole

  24.04.2015 12:04 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ukazao je na važnost informatičke opremljenosti škola u Srpskoj jer su računari potrebni za učenje.

 • Malešević: Čitanje, najbolji put do novih znanja

  23.04.2015 16:33 - N.N.

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je čitanje jedan od najboljih načina da se dođe do novih znanja, spoznaja i određenih iskustava koja su veoma korisna.

 • »Soft Skills Academy« kuca na vrata

  23.04.2015 15:44 - N.N.

  Ukoliko želite dа nаučite nešto novo, što bi moglo doprinijeti poboljšаnju vаših vještinа neophodnih zа potencijаlno, buduće zаpošljenje pravi je trenutak da se prijavite na "Soft Skills Academy" seminar koji će održati početkom maja u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

 • Stručnom praksom do kvalitetnog kadra

  23.04.2015 12:05 - Srna

  LAKTAŠI - Aktivnije učešće preduzeća u nastavnom procesu, odnosno organizovanju stručne prakse, rezultiraće stvaranjem obučene radne snage koja je spremna da se odmah uključi u proizvodni proces po završetku školovanja i za koju nisu potrebna dodatna ulaganja u obuku, ističu u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

 • Važna afirmacija i razvoj školskog sporta

  23.04.2015 10:43 - Srna

  BANJALUKA - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović ukazala je na važnost razvoja i afirmacije školskog sporta, jer mladi tako imaju bolji psiho-fizički razvoj.

 • Malešević: Spriječiti korupciju u obrazovanju

  23.04.2015 10:12 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je danas u Banjaluci da je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske utvrdilo zakonske i podzakonske akte kojima se nastoji spriječiti korupcija u obrazovanju.

 • Fakultet u Brčkom »štancovao« diplome prije nego što je osnovan?!

  22.04.2015 13:45 - N.N.

  NOVI SAD - Na Novosadski univerzitet stižu diplome na nostrifikaciju sa Evropskog univerziteta u Brčkom koje su izdate prije nego što je što je fakultet osnovan.

 • Više od 40.000 visokoobrazovanih osoba u BiH nema posao

  22.04.2015 08:44 - N.N.

  Prema statističkim podacima, u februaru 2015. godine 556.868 osoba u BiH je tražilo posao.

 • U RS sve manje osnovaca

  21.04.2015 11:51 - Fena

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj je iz godine u godinu evidentno smanjenje broja učenika u osnovnim školama.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.