Obrazovanje

Bošnjačka djeca neće krenuti u škole

Bošnjačka djeca neće krenuti u škole
Bošnjačka djeca neće krenuti u škole

BANJALUKA - Zbog problema u vezi sa jezikom i nacionalnom grupom predmeta, koji ni ove godine nije riješen, 160 djece iz Konjević Polja, Vrbanjaca i Kotorskog neće krenuti na nastavu u školama u RS, nego će je pohađati u instruktivnim centrima i drugim alternativnim objektima.

"Problem se mora riješiti i vjerujem da ćemo u skorije vrijeme naći rješenje. Proteklih dana sam održavao sastanke sa roditeljima bošnjačke djece u Konjević Polju, Vrbanjcima, Kotorskom u nadi da ćemo riješiti ovu situaciju", kazao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, na konferenciji povodom početka školske godine.

Malešević je istakao da ne bježi od razgovora te da je roditeljima  isključivo ponudio rješenje kakvo je predviđeno Ustavom.

"Federalna strana smatra da to pitanje treba riješiti samo u RS, ali ne i u Federaciji BiH. Tražio sam i još nisam dobio podatke koliko srpske djece povratnika izučava nacionalnu grupu predmeta u Federaciji BiH. Osim Drvara i Grahova, u drugim sredinama ili nema nacionalne grupe predmeta ili je to organizovano kao u Bosanskom Petrovcu, gdje na kraju školske godine pitaju djecu da li hoće da im upišu da su učili srpski ili da ostave bosanski jezik", rekao je Malešević.

Nihada Čolić, koordinator instruktivne nastave u edukativnom centru u Novoj Kasabi, koji pohađa 120 učenika bošnjačke nacionalnosti, kazala je kako problem nije riješen jer ministar Malešević nije ponudio skoro ništa, te da ne smije das provede pravo rješenje.

"Nećemo pristati na ono što Malešević nudi, a to je takozvani JBN - jezik bošnjačkog naroda. Tražimo normalne nastavne programe, koji su garantovani Ustavom, i predmet koji nosi naziv bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost. Takođe, mišljenja smo da je kompletan obrazovni proces u RS na veoma niskom nivou, bez obzira na nacionalnost djece. Ovo odgovorno tvrdimo jer smo proveli analizu znanja 2014. godine, gdje smo imali učenike koji nisu znali ni slova, ni tablicu množenja i to u šestom razredu", istakla je Čolićeva.

Malešević je juče najavio da nastava u školskoj 2015/2016. godini počinje 1. septembra u svih 187 osnovnih i 92 srednje škole u RS. U narednoj školskoj godini nastavu će pohađati oko 137.000 učenika, od kojih oko 94.000 u osnovnim i 43.000 u srednjim školama. Zbog katastrofalnih poplava tokom prošle školske godine za sanaciju 54 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole stradale u poplavama obezbijeđeno je 12.930.538 KM iz EU programa za oporavak od poplava, a Vlada RS je pred početak ove školske godine odobrila i 380.000 KM za sanaciju sistema grijanja u školama.

"Prema raspoloživim podacima predsjednika aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, sve je spremno za početak nove školske godine. Kao i prethodnih godina Vlada će obezbijediti besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, za šta je predviđeno 945.300 KM", rekao je Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije