Obrazovanje

Soba bez prozora za "loše" đake

Soba bez prozora za "loše" đake
Soba bez prozora za "loše" đake

Delfian je ekskluzivna škola, gdje godina školovanja košta 42.000 dolara, a radi se o privatnoj školi koja se nalazi u neposrednoj blizini grada Šeridan, u saveznoj državi Oregon, i koju pohađaju djeca članova Sajentološke crkve.

U ovoj školi je i Tom Kruz školovao svoje dvoje usvojene djece - Konora i Izabelu. Upravo iz ove činjenice može se pretpostaviti da je riječ o sajentološkom internatu, gdje se detaljno izučavaju principi sajentologije i učenje L. Rona Habarda, osnivača Sajentološke ckrve. Skoro svi polaznici ove škole predodređeni su da jednog dana postanu članovi sekte "Sea Org".

Iako se u školi izučavaju i tradicionalni predmeti, poput matematike i engleskog jezika, ova škola ima i svoju tamniju stranu, poput "sobe za izolaciju" ili "sobe za etiku".

Naravno, pravo da pohađaju ovu školu imaju i djeca iz drugih, imućnih porodica, s tim da tako, preko škole, sajentolozi regrutuju svoje nove članove.

"Delfian je za sajentologe nešto poput Itona. To je svakako najprestižnija škola i svi viđeniji sajentolozi žude da im djeca idu u Delfian. To je možda i jedna od najprestižnijih stvari među sajentolozima", kaže Toni Ortega, koji održava sajentološki sajt "The Underground Bunker".

Na ovom sajentološkom sajtu stoji da je ova škola zapravo "zajednica sačinjena od ljudi različitih etničkih pripadnosti - hrišćana, budista, Jevreja, taoista, muslimana te ostalih pripadnika različitih zajednica."

UČENJE NAPAMET: Međutim, na ovom sajtu se svakako ne spominje da se u Delfianu koristi kontroverzno učenje L. Rona Habarda, poznato kao "Study Tech", prema kojem učenike tjeraju da ponavljaju riječ po riječ, bezbroj puta, sve dok ih pravilno ne razumiju. Uopšte nije bitno koliko dugo će to trajati.

Poenta ovog učenja jeste da je pravilno razumijevanje zapravo suština svakog učenja.

Oni koji su upoznati sa ovom školom kažu da većina ovih učenika postaju članovi "Sea Org", tvrdolinijaške grupe među sajentolozima.

"Zapravo, skoro svi učenici su pod pritiskom da se pridruže 'Sea Orgu' i ovo je definitivno regrutni centar za nove članove ove sekte. Ova djeca su druga generacija sajentologa i oni su rođeni kao sajentolozi. Međutim, sve što je neophodno da nauče o Sajentološkoj crkvi nauče upravo u Delfianu", kaže jedan od bivših sajentologa.

Bivši učenici su zapravo jedini koji nešto mogu i reći o toj školi. Ono što ih je sve u početku strašilo svakako je tzv. "soba za etiku", gdje šalju djecu koja pogriješe nešto.

O tome da "delfijanci" nisu na dobrom glasu, svjedoči i to da djeca iz okolnih škola bježe od njih kada ih vide i zovu ih "satanistima". Jedan od nesajentologa koji je pohađao ovu školu je i Pol Csige (32), kojeg su roditelji 1996. godine upisali u Delfian. Pol je na kraju bio dijete koje je najviše puta završilo u tzv. sobi za etiku.

"U početku je bilo sve 'fino upakovano'. Rekli bi vam da učite po sopstvenom nahođenju, da su nastavnici samo supervizori koji će vas nadgledati. Oni zapravo i ne predaju, nego vam odgovaraju na pitanja, ako ih imate", kaže Pol o svojim prvim utiscima vezanim za školu.

Ipak, nakon nekog vremena, postalo mu je čudno. Čudan mu je bio čak i izbor knjiga poput "Hobit i crna ljepotica".

STRAŠNA SOBA: "Morali smo da naučimo svaku riječ, bilo da se radi o engleskom, biologiji, pa čak i matematici. Kako nisam sajentolog, u početku sam imao problema, jer nisam vjerovao u njihove principe, i odmah su me poslali u 'sobu za etiku'. To vam je kao da vas pošalju kod upravnika, samo što u toj sobi nema prozora. To je jedna mala soba na drugom spratu zgrade", kaže Pol.

Prema njegovim riječima, u toj sobi sjedi zastrašujuća gospođa i tu se mora sjediti najmanje 30 minuta, bez priče.

On dodaje da su, kao u vojsci, imali jutarnje prozivke i svi su morali izlaziti na hodnik, na provjeru. Samo jedan učenik je pokušao da pobjegne iz Delfiana i nikada ga više nisu vidjeli.

"Tokom dana imate samo jedan sat kada ste slobodni. Ostalo vrijeme provodite na časovima, pa slijedi ručak, pa popodnevni časovi, pa večera, a zatim zadaća. Svi smo imali neka zaduženja i dosta nas je radilo u kuhinji", kaže Pol.

Hrana je bila više nego loša, pa Pol priznaje da je prva tri mjeseca izgubio čak 11 kg.

"Najteža kazna je svakako izolacija, gdje je prehladno, s obzirom na to da se nalazi u podrumu. Nema prozora i izgleda prilično zastrašujuće", ističe on.

Na kraju Pol dodaje da je imao velikih problema i sa zdravljem, jer sajentolozi ne vjeruju u lijekove, već vjeruju da tijelo može samo sebe da ozdravi i da rane mogu same da zacijele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije