Obrazovanje

Stipendije za 42 studenta

Stipendije za 42 studenta
Stipendije za 42 studenta

BANJALUKA - Predstavnici Unije studenata Republike Srpske potpisali su ugovore o stipendiranju 42 studenta iz socijalno ugroženih porodica i porodica poginulih i nestalih boraca u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Predsjednik komisije za dodjelu stipendija ispred Unije studenata Republike Srpske Vojislav Savić rekao je da stipendija iznosi 100 KM u vremenskom periodu od devet mjeseci. 

"Stipendije smo obezbijedili u saradnji sa poslaničkim klubovima stranaka koje su se odazvale inicijativi da od svojih poslaničkih naknada izdvoje po 100 KM u Fond za stipendiranje studenata `Srđan Aleksić`", rekao je Savić nakon potpisivanja ugovora sa studentima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, za sada su stipendije odobrili poslanički klubovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza sa svojim koalicionim partnerima Srpske radikalne stranke i Nove Srpske, te jedan poslanik iz Partije demokratskog progresa. 

"Osim njih, našoj inicijativi odazvao se Studentski centra `Nikola Tesla` iz Banjaluke, Rektorati iz Istočnog Sarajeva i Banjaluke, te još nekoliko javnih ustanova", naveo je Savić.

On se nada da će se u narednom periodu javiti još poslanika, kako iz Narodne skupštine Republike Srpske, tako i iz parlamenta BiH, koji mogu da doniraju određeni sredstva za ovu fondaciju, koja je jedinstvena u Srpskoj.

"Ove godine prijavilo nam se 110 studenata, koji su po svim kriterijumioma zaslužili stipendije, jer su to studenti iz socijalno ugroženih porodica. Tako da bih mogao istaći da je ovo jedna od najkorisnijih stvari koje je Unija uradila poslednjih nekoliko godina", istakao je Savić.

Student četvrte godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Branko Čabrilo iz Gacka rekao je da će mu ova stipendija pomoći da se u daljem školovanju, pored aktivnosti na fakultetu, posveti i nekim drugim oblastima znanja, kao što je strani jezik ili računari, a koji će mu pomoći u daljem školavanju i zaposlenju. 

Fondacija za dodjelu stipendija "Srđan Aleksić" drugu godinu dodjeljuje ove stipendije. Prošle godine dodijelila je 52 stipendije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije