Obrazovanje

Stipendije za 71 studenta u inostranstvu

Stipendije za 71 studenta u inostranstvu
Stipendije za 71 studenta u inostranstvu

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske tokom akademske 2014/15. godine stipendiraće 71 studenta iz Srpske koji studiraju u inostranstvu.

"Od toga je 20 studenata prvog ciklusa studija, šest drugog i 45 studenata trećeg ciklusa studija", rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske. 

Od akademske 2008/2009. godine, pa do tekuće godine Ministarstvo je dodijelilo ukupno 500 stipendija studentima iz Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu, na sva tri ciklusa studija. 

Fond "Dr Milan Jelić" godišnje dodjeljuje 35 stipendija studentima prvog ciklusa studija koji studiraju na univerzitetima u inostranstvu, dok se studentima na inostranim studijama drugog i trećeg ciklusa dodjeljuje ukupno 25 stipendija godišnje. 

"Tokom 2014/2015. akademske godine, iz Fonda `Dr Milan Jelić` biće stipendirano ukupno 35 studenata prvog ciklusa studija na inostranim univerzitetima, kao i šest studenata drugog i trećeg ciklusa studija", rekli su Srni u ovom fondu. 

U periodu od školske 2008/2009. godine pa do tekuće godine Fond je dodijelio ukupno 332 stipendije za studente koji studiraju u inostranstvu, na sva tri ciklusa studija. 

Stipendisti koji se potpisivanjem ugovora o stipendiranju iz Fonda "Dr Milan Jelić" obavezuju se da uspješno završe akademsku godinu za koju im je stipendija dodijeljena, kao i ciklus studija visokog obrazovanja za koji im je stipendija dodijeljena, u roku predviđenim Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske. 

"Nakon završetka školovanja, stipendisti se obavezuju da rade u okviru stečenog zvanja na području Republike Srpske, na način da je školska godina za koju je primao stipendiju ekvivalentna dvjema kalendarskim godinama rada", naveli su iz Fonda. 

U Fondu "Dr Milan Jelić" ističu da su dosadašnja iskustva pokazala da njihovi stipendisti koji studiraju na inostranim univerzitetima nastavljju školovanje na višim ciklusima studija. 

"Primijetan je i trend sve većeg broja bivših stipendista koji upisuje više cikluse studija na prestižnim univerzitetima, koji su rangirani na prvih 200 mjesta međunarodnih rang listi", rekli su Srni u Fondu. 

Najveći dio stipendista Fonda po završetku studija budu angažovani na matičnim fakultetima kao asistenti, a, prema podacima koje ima Fond, veliki broj stipendista trećeg ciklusa studija, koji su na usavršavanju u evropskim zemljama, angažovano je na međunarodnim projektima. 

"To pokazuje da je u evropskoj naučnoj zajednici prepoznata i vrednovana njihova izvrsnost", ističu u Fondu. 

Prorektor za međunarodnu saradnju na Univerzitetu u Banjaluci Valerija Šaula smatra da je nemoguće znati tačan broj studenata koji su otišli u inostranstvo da studiraju. 

"Taj broj teško je utvrditi, jer postoji puno organizacija koje mladim omogućavaju da studiraju u inostranstvu. Osim toga, veliki broj ambasada stranih zemalja u Republici Srpskoj i BiH dodjeljuju stipendije za studente iz Srpske koji žele da studiraju u toj zemlji", istakla je Šaula. 

Iz Udruženja građana "Auktus" rekli su da ne vode evidenciju o broju studenata koji posredstvom udruženja odlaze na studije u inostranstvo, nego samo bilježe iskustva onih studenata koji se vrate, a žele podijeliti saznanja koja su stekla u inostranstvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije