Obrazovanje

Stipendije za studente i srednjoškolce

Stipendije za studente i srednjoškolce
Stipendije za studente i srednjoškolce

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo je danas konkurs za dodjelu 1.000 stipendija za studente u RS, a koje će im biti isplaćivane u akademskoj 2014/2015. godini u iznosu od 2.000 KM, raspoređenih na 10 mjeseci.

Stipendije su namijenjene za studente prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, a konkurs je otvoren do 28. novembra. Za one studente koji imaju prosjek ocjena minimum 8,5 namijenjeno je 730 stipendija, 70 će biti dodijeljeno studentima koji studiraju na univerzitetima u inostranstvu, s tim da moraju imati prosjek ocjena devet, a dio stipendija biće podijeljen i studentima s invaliditetom i onima koji dolaze iz nerazvijenih opština.

Opšti uslovi za dobijanje stipendija se nisu mijenjali i isti su kao i prethodnih godina, a kriterijumi za bodovanje biće uspjeh, socijalni status i godina studija koja se upisuje.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, kazao je kako ovo ministarstvo godinama nastoji da izbalansira kriterijume koji su vrlo osjetljivi i mogu pobuditi osjećaj pojedinca da je neko više stimulisan u odnosu na njega.  

"Nastojali smo da prilikom određivanja kvota uzmemo mnogo parametara u obzir. Prije svega postoji podjela po oblastima obrazovanja tako da studenti medicine nisu konkurencija ni tehničkim ni društvenim naukama", kazao je.

Istovremeno, u školskoj 2014/2015. godini grad Banjaluka stipendiraće 1.106 učenika srednjih škola, a na konkurs se prijavilo 1.179 učenika. Za stipendije je izdvojeno 1,6 miliona KM, a visina mjesečnih stipendija je 150 KM za deficitarna zanimanja, dok je za ostale kategorije 80 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije