Obrazovanje

Strancima najprivlačnija medicina

Strancima najprivlačnija medicina
Strancima najprivlačnija medicina

BANJALUKA - Da studijski programi univerziteta u BiH postaju privlačni i stranim studentima svjedoči podatak da je na redovne studije samo tri javna univerziteta u BiH - u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Sarajevu u 2014/2015. školskoj godini upisano oko 550 stranih državljana.

Razlog za to je uglavnom cijena studija u BiH, koja je daleko niža od cijena na evropskim univerzitetima. Najviše ih dolazi na studije medicine i tehničkih nauka. S druge strane, neki od studenata iz inostranstva uglavnom iz radoznalosti odluče da dio svog studija provedu na fakultetima u BiH i kroz programe međunarodne razmjene koji su uglavnom stipendirani.

Osim iz susjednih zemalja, studenti na studije u BiH dolaze i iz Makedonije, Italije, Španije, Grčke, Bugarske, Francuske, Austrije, Rusije, Češke, SAD, Njemačke, Turske, ali ima i studenata iz arapskih zemalja.

Tako je posredstvom programa razmjene na master studij na Univerzitet u Banjaluci došla studentkinja iz Francuske Žilijet Vlamenk.

"Predivno je i korisno iskustvo dio studija provesti u Banjaluci. Ovdje sam na studiju francuskog jezika, angažovana kao predavač tokom perioda stažiranja od dva mjeseca na master studiju", istakla je ona za naš list.

Slava Govedarica, portparol Univerziteta u Banjaluci, precizirala je da na ovom univerzitetu trenutno studira 130 stranih državljana, te da ih je najviše na studijskim programima Medicinskog fakulteta.

"Unazad sedam godina kroz CEEPUS program razmjena studenata i akademskog osoblja odvija se s univerzitetima iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Poljske, Slovenije i Češke", precizirala je Govedarica.

Kroz program "Erasmus Mundus" (JoinEU-SEE, PENTA) ovaj univerzitet od 2013. sarađuje sa univerzitetima u Britaniji, Austriji, Italiji, Holandiji, Belgiji, Španiji i drugim članicama EU.

"Dosta je teško privući strane studente u trci s evropskim univerzitetima, ali ulažemo dosta napora da po svom kvalitetu postanemo prepoznatljivi u svijetu", ističu na ovom univerzitetu.

S Univerziteta u Sarajevu precizirano je da je u studijskoj 2014/2015. godini upisano 225 stranih studenata. Osim iz susjednih zemalja, najveći broj studenata dolazi iz Italije i Češke, ali i iz Turske.

"U ovoj godini imamo 56 stranih studenata, koji su došli iz EU i iz Turske kroz program 'Mevlana', koji finansira turska vlada", precizirali su.

Od 2008. godine ovaj univerzitet je ravnopravni partner "Erasmus Mundus" programa i ostvaruje saradnju sa 45 visokoškolskih ustanova EU.

Dejan Bokonjić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istakao je da inostrani studenti na ovom fakultetu uglavnom upisuju Muzičku i Likovnu akademiju, Medicinski fakultet, a po programima razmjena Filozofski fakultet i Muzičku akademiju. Ovaj univerzitet planira da upiše 202 strana studenta u sljedećoj akademskoj godini.

"Razmjena po dva studenta godišnje zasad se odvija s ruskom akademijom muzike 'Gnjesin', Belgorodskim državnim institutom kulture i umjetnosti, Nacionalnom muzičkom akademijom Ukrajine 'P.I. Čajkovski', te Luganskim nacionalnim univerzitetom 'Taras Ševčenko' u Ukrajini", istakao je Bokonjić.

Na medicinu u Prag

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ističu da je 16 studenata otišlo na studije na Medicinski fakultet Karlovog univerziteta u Pragu, zatim na Univerzitet "Milano Bikoka" u Italiji i Univerzitet u Gracu.

"S univerzitetima u Bukureštu, Novom Sadu, Lincu, Plovdivu i Pragu u okviru CEEPUS mreža ostvaruje se godišnje do 10 razmjena od sedam dana do tri mjeseca", precizirali su na ovom univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije