Obrazovanje

Strateški cilj - otvaranje doktorskih studija

BANJALUKA - Banjalučki Filozofski fakultet u narednom periodu za strateški cilj ima otvaranje doktorskih studija, za koje su napravljena dva studijska programa, izjavio je večeras dekan ovog fakulteta Drago Branković.

"Realno se nadam da ćemo i taj zadatak početi uspješno obavljati naredne godine. Takođe, stalni je strateški zadatak razvoj kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada, naučnog istraživanja i svega onog što čini jedan fakultet", rekao je Branković na svečanoj akademiji povodom 20 godina rada Filozofskog fakulteta.

On je podsjetio da je ova visokoškolska ustanova osnovana ratne 1993. godine i da je počela da radi 1994, te da je u tim teškim i složenim ratnim uslovima započela 11 studijskih programa, iako nisu postojali adekvatni prostorni, kadrovski i drugi uslovi za rad.

"Protekli period je pokazao da se u relativno kratkom vremenu od 20 godina može mnogo šta uraditi. Iz svojih studijskih programa odnjegovali smo četiri nova fakulteta - Prirodno-matematički, Fakultet za fizičku kulturu i sport, Filološki fakultet i Fakultet političkih nauka", naveo je Branković.

On je dodao da je Filozofski fakultet izdao oko 16.000 diploma osnovnog studija, više od 200 diploma magistarskog studija, 105 diploma master studija, te da su na ovom fakultetu odbranjene 92 doktorske disertacije.

Branković je naglasio da ova visokoškolska ustanova ima i razvijenu izdavačku djelatnost, da je publikovano više od 100 naslova različitih knjiga i da izdaje vlastiti časopis.

Na svečanoj akademiji izveden je i prigodan kulturno-umjetnički program.

U okviru obilježavanja 20 godina rada Filozofskog fakulteta danas je otvoren i naučni skup sa međunarodnim učešćem o temi "Kritičko mišljenje - faktor razvoja nauke i društva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije