Obrazovanje

Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta državni prvaci u pružanju prve pomoći

Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta državni prvaci u pružanju prve pomoći
Foto: Velibor Tripić | Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta državni prvaci u pružanju prve pomoći

BANJALUKA - Bezrezervna želja da pomažu drugima dovela je Sekciju za pružanje prve pomoći Medicinskog fakulteta u Banjaluci do pobjede na državnom takmičenju u pružanju prve pomoći.

Pobjedničke redove vodila je dvadesetčetvorogodišnja Maja Perišić, koordinator tima, koja će, nakon što završi doktorske studije, postati i najmlađi doktor medicine u BiH.

"Nakon što smo osvojili republičko takmičenje, otišli smo na državno, osvojili ga i sada smo prvaci BiH, zbog čega smo presrećni. Već smo počeli da se pripremamo za Evropsko prvenstvo, koje bi trebalo da bude održano u junu naredne godine", istakla je Perišićeva za "Nezavisne".

Prema njenim riječima, dobili su veliku podršku za svoje aktivnosti, što im je omogućilo da kvalitetno vježbaju, a što je i jedan od razloga za pobjedu.

"Pružanjem prve pomoći se bavim od 14. godine, što znači već 10 godina, a ono što me zainteresovalo za bavljenje tim bili su kampovi koji su održavani na Balkani, u Mrkonjić Gradu, svake godine", kaže Perišićeva.

Istakla je da se odmah po upisu na fakultet prijavila za Sekciju za pružanje prve pomoći, nakon čega je izabrana za vođu tima, te je ekipa i tada pod njenim vođstvom osvojila prvo mjesto na državnom prvenstvu.

Kazala je da se s ovom ekipom takmičila dvije godine, pa je poslije toga proglašena za koordinatora tima.

"Fakultet sam završila ove godine, pa sam upisala doktorske studije jer mi je to bila velika želja", naglasila je Perišićeva.

Ona je dodala da je ljubav prema prvoj pomoći najviše podstakla želja da pomaže drugima.

"Mnogo puta sam se našla u situacijama kada treba da pomognem drugima i bila sam srećna zbog toga", rekla je ova djevojka, koja je medicinu, preko oca ljekara, zavoljela već od ranog djetinjstva.

Aleksandar Košpić, predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta i član pobjedničke ekipe, kazao je da se upisom na fakultet i on odmah prijavio na Sekciju za pružanje prve pomoći.

"Pobjeda na ovom takmičenju je kruna dugogodišnjeg rada, a mi smo godinama u samom vrhu, uvijek među prve tri ekipe", istakao je Košpić.

On je izrazio nadu da će se dobro plasirati i na Evropskom prvenstvu.

"Nadam se da ću jednog dana biti hirurg, a medicinu sam zavolio još kad sam bio dijete. Uvijek sam bio bolešljiv, ali umjesto da je zamrzim, kroz to sam je zavolio", rekao je Košpić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije