Obrazovanje

Studenti neće trpjeti štetu zbog plagijata profesora

Studenti neće trpjeti štetu zbog plagijata profesora
Studenti neće trpjeti štetu zbog plagijata profesora

BANJALUKA - Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci potvrdio je da određeni naučni radovi prefesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate, te je upućen zahtjev Senatu da ih u najkraćem roku udalji s nastave, saopštio je u utorak FPN.

Komisija je utvrdila da su njihovi naučni radovi s velikim udjelom direktno prepisanog teksta, bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi. Ovaj izvještaj će se naći na sljedećoj sjednici Senata Banjalučkog univerziteta, koja bi trebalo da bude održana 29. juna. Tada bi se moglo znati i o daljoj sudbini profesora na fakultetu.

"Fakultet političkih nauka, na sjednici Nastavno-naučnog vijeća održanoj 17. maja, formirao je komisiju za provjeru osnovanosti optužbi za plagijate određenih naučnih radova dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera. Komisija je imala šest članova, koji su izvršili analizu osporenih radova uporedivši ih sa izvornim tekstovima", navodi se u saopštenju FPN-a.

S fakulteta navode da je ovo prvi slučaj u istoriji Univerziteta da je na institucionalnom nivou utvrđeno da su naučni radovi njihovih profesora plagijati.

Studenti kojima su predavali Čokorilo i Zuber u utorak su bili u strahu šta će biti s njihovim diplomama ili položenim ispitima, ali nadležni kažu da oni neće snositi nikakvu štetu.

"Ono što je važno je da eventualno potvrđivanje da su radovi dr Zubera i dr Čokorilo plagijati ne može ni u kojem slučaju negativno uticati na studente kojima su oni predavali", rekao je Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Kako je istakao, materijali su vjerovatno upućeni Senatu i ne želi unaprijed da govori o  konačnoj odluci.

"Jedan sam od članova tog tijela i ne mogu unaprijed reći koja će odluka biti, ali ukoliko zaista postoji činjenica da se radi o plagijatu onda će biti usvojen izvještaj koji je napravio FPN", kazao je Mataruga.

Mataruga je naveo da je profesor Zuber na Banjalučkom univerzitetu bio angažovan honorarno i da je već podnio zahtjev da bude zamijenjen u nastavnom procesu, što je Senat i učinio.

Kada je u pitanju profesorica Čokorilo, čiji je izbor u toku, rektor kaže da će vjerovatno njen radno-pravni status zavisiti od odluke Senata.

"Ako se potvrdi da je riječ o plagijatu ona neće biti izabrana, ali u suštini ona je već do ovog momenta imala svoje zvanje, koje je potpuno legitimno", kazao je rektor.

Profesori Čokorilo i Zuber nisu u utorak bili dostupni za komentar ni preko telefona ni preko društvenih mreža. Ipak, ono šta misli o čitavoj priči o slučaju "plagijat", Zuber je iznio prije nekoliko dana u otvorenom pismu namijenjenom Zdravku Zlokapi, dekanu FPN-a, u kojem je, između ostalog, naveo da je čitava priča o plagijatima počela onog dana kada je koleginica Čokorilo podnijela prijavu za mjesto profesora na predmetu radio-novinarstvo.

Za svoje radove tada je rekao da svako dobre volje može objektivnom metodom da utvrdi da nisu plagirani jer su dijelovi za koje je optužen da je prepisao opšteprihvaćene definicije za koje je uredno naveo izvor.

Zdravko Zlokapa, dekan FPN-a, takođe u utorak nije bio dostupan za komentar jer se nije javljao na telefon.

Jedinu informaciju smo dobili od njegove sekretarice, koja nam je rekla da profesor Zlokapa sve što ima da kaže već rekao, i to pismeno, saopštenjem.

"Ovo treba da bude opomena čitavoj akademskoj zajednici da je prošlo vrijeme u kojem su nesavjesni pojedinci mogli da bez ikakve odgovornosti objavljuju kvazinaučne radove te na osnovu toga stiču akademska zvanja i ostvaruju druge beneficije; time je ne samo narušen kvalitet nastave već je doveden u pitanje kredibilitet visokoškolskih ustanova", ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije