Obrazovanje

Studenti novinarstva iz Banjaluke na praksi u Politici

BEOGRAD - Sedmoro studenata novinarstva Univerziteta u Banjaluci započelo je danas praksu u beogradskoj "Politici", najstarijem dnevnom listu na Balkanu.

Studente, koji su bili u pratnji direktora Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađena Cicovića, primila je glavni i odgovorni urednik "Politike" LJiljana Smajlović, koja ih je upoznala o istorijatu i značaju ovog dnevnog lista.

Podsjetivši da je "Politika" osnovana prije 110 godina, što je čini pravom rijetkošću među dnevnim novinama u Evropi, Smajlovićeva je istakla da je ovaj mediji zanimljiv i zato što se kroz njegovu "sudbinu može pratiti sudbina čitavog srpskog naroda".

Ona je rekla da su studenti iz Republike Srpske ostavili pozitivan utisak na nju zbog iskazane samosvijesti i interesovanja za različite oblasti u novinarstvu, posebno za oblast politike.

"Ovo je potpuno drugačiji utisak od onog koji ostavljaju školovani novinari kada dođu sa fakulteta u Beogradu, jer obično malo koga zanima politika, a još manje spoljna politika. Prijatno sam iznenađena koliko ljudi se među novinarima koji su došli iz Banjaluke zanima za politiku, spoljnu politiku, kulturu... Obradovalo nas je što niko nije rekao - društvo", naglasila je Smajlovićeva.

Govoreći o interesu "Politike" da primi na praksu studente iz Republike Srpske, Smajlovićeva je istakla da je sa jedne strane za svaku kompaniju dragocjena prilika da čuje utiske o svom radu, a da je sa druge uvijek potrebno visoko obrazovano osoblje i neko ko "donosi svežinu u redakciju".

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da je do sada kroz projekat studentske prakse u Srbiji prošlo 42 studenata iz Srpske.

On je istakao da je glavni i isključivi kriterijum za učešće bio uspjeh studenata i napomenuo da je cijeloj četvrtoj grupi studenata elektrotehnike iz Republike Srpske koji su bili na praksi u Institutu "Mihailo Pupin" ponuđen posao u tom institutu.

"Cilj projekta je, prije svega, da studenti provjere znanje u praksi i vide da li je to dovoljno sutra za posao. Ništa manje važan zadatak projekta je i taj da mladi ostvare kontakte u profesiji, prvenstveno sa mladima, i na taj način uspostavljaju čvrste temelje razvijanju sveukupnih odnosa Republike Srpske i Srbije", rekao je Cicović.

Tokom dvije nedjelje u najstarijem listu na Balkanu studenti novinarstva iz Republike Srpske imaće priliku da u praksi provjere teoretska znanja koja su četiri godine sticali na fakultetu.

Praksa se obavlja u okviru projekta "Stručna praksa i usavršavanje studenata iz Republike Srpske u firmama, naučnim institucijama i medijskim kućama u Srbiji", koji je Predstavništvo pokrenulo prije četiri godine. Ovo je šesta grupa studenata u tom projektu.

Projekta se odvija u okviru specijalnih paralelnih veza Srbije i Srpske u oblasti informisanja, nauke, prosvjete i kulture, a Predstavništvo Republike Srpske pokriva sve troškove prakse - smještaj, hranu i prevoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije