Obrazovanje

Studenti u RS čekaju stipendije i po deset mjeseci

Studenti u RS čekaju stipendije i po deset mjeseci
Foto: N.N. | Studenti u RS čekaju stipendije i po deset mjeseci

BANJALUKA - Stipendiranje studenata u Republici Srpskoj (RS) nije u potpunosti transparentno u pogledu dostupnosti potrebnih informacija za ostvarivanje tog prava i ne obezbjeđuje najbolje moguće korištenje sredstava koja se izdvajaju po tom osnovu, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Procedure za dodjelu stipendija su komplikovane i dugo traju. Značajan broj odluka prethodi raspisivanju konkursa, kao i čekanje na usvajanje budžeta, pa isplata stipendija nije pravovremena što nije u funkciji efikasne dodjele stipendija.

Ukupno vrijeme od početka akademske godine do prve isplate u zavisnosti od davaoca stipendije traje od oko tri i po mjeseca do 10 i više mjeseci.

Revizori su utvrdili da postoje i slučajevi da studenti, koji su ostvarili pravo na stipendiju, ne dobiju ni jednu stipendiju, a odslušaju upisanu godinu i već stiču uslove za upis na slijedeću godinu.

Takođe se dešava da studenti i diplomiraju, a da im davaoci stipendije duguju određeni broj stipendija, koje budu isplaćene po rješenju ili ugovoru, ali sa značajnim kašnjenjem.

Revizori su utvrdili da polovina od onih koji nisu dobili stipendiju su djeca bez jednog ili oba roditelja, sa prosjekom iznad 7,50 i sa primanjima ispod 100 KM po članu domaćinstva.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je u izvještaju, nakon provedene revizije učinka stipendiranja studenata zaključila da je stipendiran svaki šesti student prvog ciklusa studija.

U ukupnoj strukturi broja stipendista, oko 60 odsto se odnosi na kategoriju stipendiranih uspješnih studenata, 30 odsto zbog socijalnog statusa i 10 odsto je onih koji studiraju definisana deficitarna zanimanja.

Informacije ili izvještaje o stipendiranju akademaca uglavnom rade svi davaoci stipendija. Ipak ukupni i generalni podaci o svim stipendijama u RS uglavnom nisu dostupni javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije