Studenti zaključali državnog sekretara, rektorku i dekane

Agencije - 11.04.2012 18:05
Studenti zaključali državnog sekretara, rektorku i dekane

BEOGRAD - Studenti Fakulteta primijenjenih umjetnosti (FPU) zaključali su danas poslije podne u zgradi rektorata Univerziteta umjetnosti državnog sekretara Ministarstva prosvjete i nauke Radivoja Mitrovića, rektorku Univerziteta umjetnosti (UU) Ljiljanu Mrkić Popović i dvojicu dekana, koji i dalje ne mogu da izađu iz zgrade.

Državni sekretar Mitrović rekao je da su studenti tokom razgovora o njihovom zahtjevu da odlični akademci budu oslobođeni plaćanja školarine, napustili sastanak i potom zaključali zgradu.

Prema riječima predsjednice Studentskog parlamenta UU Vesne Djoković, studenti su se na taj korak odlučili jer, kako kaže, tokom sastanka nije iznijeto rješenje.

"Ako ne riješe problem, neće izaći", navela je Djoković.

Mitrović je Tanjugu napomenuo da studenti tog fakulteta imaju godinama problem, jer se upisuje veliki broj samofinansirajućih studenata koji kasnije ispune uslov da prijeđu na budžet.

Kako je naveo, u rješavanju problema mogla bi da učestvuje Vlada Srbije koja bi svojim zaključkom odobrila veće kvote za ovaj fakultet.

U zgradi rektorata na Kosančićevom vijencu zaključani su i dekan Fakulteta primijenjenih umjetnosti Vladimir Kostić i dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Milutin Dragojlović, sa saradnicima.

Ostali zaposleni su ranije izašli iz zgrade.

Studenti FPU blokirali su jutros ulaze na sve tri fakultetske lokacije u gradu, nezadovoljni što odlični studenti nisu oslobođeni školarine, poslije čega su se sastali s rektorom Mrkić Popović, dekanom Kostićem i državnim sekretarom Mitrovićem.

Dogovorr

Studenti beogradskog Fakulteta primijenjene umjetnosti, predstavnici Ministarstva prosvjete Srbije i Univerziteta umjetnosti postigli su večeras dogovor, nakon čega su studenti otključali zgradu Rektorata.

Kako javljaju beogradski mediji, ministar prosvjete i nauke Žarko Obradović upozorio je da je potez studenata Fakulteta primijenjenih umjetnosti i zaključavanje državnog sekretara u zgradi rektorata nedoličan i da ne doprinosi rješavanju problema.

Obradović je rekao da, uprkos incidentu, nadležni traže rješenje koje će biti prihvatljivo i za studente i za fakultet.

Studenti su poslije podne u zgradi rektorata Univerziteta umjetnosti zaključali državnog sekretara Ministarstva prosvjete i nauke Radivoja Mitrovića, rektorku Univerziteta umjetnosti (UU) Ljiljanu Mrkić Popović i dvojicu dekana.

Studenti FPU blokirali su jutros ulaze na sve tri fakultetske lokacije u gradu, nezadovoljni što odlični studenti nisu oslobođeni školarine, poslije čega su se sastali s rektorom Mrkić Popović, dekanom Kostićem i državnim sekretarom Mitrovićem.

Prema riječima predsjednice Studentskog parlamenta Univerziteta umjetnosti Vesne Đoković, studenti su se na taj korak odlučili jer, kako kaže, tokom sastanka nije iznijeto rješenje./kraj/mir
 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Ministarstvo se nije izjasnilo o školarini

  05.05.2015 16:42 - Srna

  PRIJEDOR - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas u Prijedoru da se resorno ministarstvo nije moglo izjasniti o visini školarine za studente jer do danas nije dobilo zahtjev ni jednog od dva javna univerziteta.

 • Obrazovanje odraslih, prekvalifikacija i dokvalifikacija u »Gaudeamusu«

  05.05.2015 13:05 - PR

  BANJALUKA - U Srednjoškolskom centru "Gaudeamus" Banjaluka otvoren je novi konkurs za upis polaznika u programe za srednje stručno obrazovanje odraslih, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za zanimanja: ekonomski tehničar, poslovno-pravni tehničar, trgovinski tehničar, veterinarski tehničar, tehničar drumskog saobaćaja, vozač motornih vozila, varilac, medicinski tehničar i fizioterapeutski tehničar.

 • Manje prvačića u Višegradu

  05.05.2015 12:05 - Srna

  VIŠEGRAD - U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" Višegrad upisano je 85 prvačića, što je za 12 manje nego prošle godine, rekao je direktor ove škole Momir Radojičić.

 • Sa lažnom diplomom do radnog mjesta

  04.05.2015 20:21 - Goranka Vranić

  BANJALUKA, BIJELJINA - Na području Bijeljine tokom prošle godine otkriveno je najviše lažnih diploma, i to čak 114 slučajeva, koji su proslijeđeni tužilaštvu.

 • Modriča: »Dani otvorenih vrata« za buduće srednjoškolce

  04.05.2015 18:39 - Srna

  MODRIČA - Srednjoškolski centar "Jovan Cvijić" iz Modriče organizovao je "Dane otvorenih vrata", tokom kojih će učenicima devetih razreda osnovnih škola predstaviti plan upisa u prve razrede Gimnazije i tehničkih škola u školskoj 2015/2016. godini.

 • U Šamcu upisana 123 prvačića

  04.05.2015 10:50 - Srna

  ŠAMAC - U četiri centralne osnovne škole na području opštine Šamac u prve razrede upisana su ukupno 123 prvačića, od planiranih 157.

 • Šamac: Srednja škola otvara smjer fizioterapeutski tehničar

  03.05.2015 10:22 - Srna

  ŠAMAC - Srednja škola "Nikola Tesla" u Šamcu planira da naredne školske godine upiše pet odjeljenja sa ukupno 140 učenika, a prvi put biće omogućen i upis na smjer fizioterapeutski tehničar.

 • Planiran upis 11.712 srednjoškolaca

  03.05.2015 09:45 - Srna

  BANJALUKA - U školskoj 2015/2016. godini u srednjim školama u Republici Srpskoj planiran je upis 11.712 učenika u 471 odjeljenje.

 • Pod upitnikom 83 radna mjesta

  30.04.2015 09:00 - Goranka Vranić

  BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je Odjeljenju za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta zahtjev za provjeru validnosti 83 diplome Internacionalnog i Evropskog univerziteta, koje posjeduju zaposleni u prosvjeti RS, ali odgovor još nije dobilo.

 • Manje prvačića za jedno odjeljenje

  29.04.2015 15:15 - Srna

  BIJELJINA - U 12 osnovnih škola na području Semberije u predstojeću školsku 2015/2016. godinu upisano je ukupno 969 učenika, što je u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 994, u prosjeku za jedno odjeljenje manje, rekla je Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Milica Perković.

 • Stipendije za 180 studenata iz Foče

  29.04.2015 12:36 - Srna

  FOČA - Načelnik opštine Foča Radisav Mašić uručio je danas ugovore o stipendiji za 180 studenata iz ove opštine koji su zadovoljili uslove konkursa, a za ove namjene iz opštinskog budžeta predviđeno je 160.000 KM.

 • Podrška planu upisa u srednje škole

  28.04.2015 15:52 - Srna

  DERVENTA - Odbornici Skupštine opštine /SO/ Derventa danas su podržali informaciju o upisu učenika i stručnoj zastupljenosti nastavnog kadra u školskoj 2014/2015. godini u srednjim školama, sa osvrtom na plan upisa učenika u novoj školskoj godini.

 • Zakonom se uređuje pripremni program za buduće prvačiće

  28.04.2015 15:48 - Srna

  PRIJEDOR - Novi zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske po prvi put definiše program pripreme djece za školu, koji Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske organizuje petu godinu, izjavila je danas pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić-Ćućić.

 • Anketa u osnovnim školama: Koja su djeca pismenija - Bošnjaci, Hrvati ili Srbi?

  28.04.2015 13:36 - N.N.

  SARAJEVO - Učenici OŠ "Meša Selimović" u Sarajevu dobili su, blago rečeno, neobičnu i prilično bizarnu anketu.

  Foto
 • Šansa za đake kojima ocjena nije poklonjena

  27.04.2015 20:10 - Vanja Stevanović, Foto A. Čavić

  BANJALUKA - Eksperimentalna faza eksternog testiranja, koja je u Republici Srpskoj počela prije dvije godine, danas i sutra sprovodi se u 83 osnovne škole, a provjeri znanja iz srpskog jezika i matematike pristupa 12.585 učenika devetih razreda.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.