Obrazovanje

Studij veterine u Banjaluci nema društvenu, ni finansijsku opravdanost

Studij veterine u Banjaluci nema društvenu, ni finansijsku opravdanost
Foto: Srna | Studij veterine u Banjaluci nema društvenu, ni finansijsku opravdanost

BANJALUKA - Skupština Veterinarske komore Republike Srpske konstatovala je da inicijativa za pokretanje studijskog programa veterine u okviru Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci nema društvenu, ni finansijsku opravdanost, nego bi to dovelo do niza problema.

Predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske Saša Bošković izjavio je da nema ništa loše u tome da društvo prepozna da je na ovom prostoru potreban veći broj studenata vetrinarske medicine, te da se osnuje veterinarski fakultet u Banjaluci, ukoliko za to ima potrebe i novca.

"Međutim, u ovom momentu veterinarski fakulteti u Beogradu i Sarajevu bez ikakvog budžetskog opterećenja za Republiku Srpsku proizvode sasvim dovoljan broj doktora veterinarske medicine, koji zadovoljava sve potrebe ove profesije", rekao je Bošković novinarima u pauzi sjednice Skupštine Veterinarske komore.

Prema njegovim riječima, trenutno Poljoprivredni fakultet u Banjaluci ne zadovoljava nijedan kriterijum u kadrovskom, ljudskom, ni u materijalnom segmentu potreban da se pokrene ovakav projekat.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Srpske Radmila Pejić rekla je da resorno ministarstvo podržava sve razvojne studijske programe koji će unaprijediti visoko obrazovanje, te napomenula da posebne komisije utvrđuju da li oni ispunjavaju uslove.

"Inicijativa o pokretanju studijskog programa veterine nije stigla u Ministarstvo, a nju može da podnese samo univerzitet, zbog čega je bitno da Senat donese odluku da li je potrebno pokrenuti ovaj studijski program", rekla je Pejićeva.

Ona je dodala da je važno čuti i mišljenje struke, jer ako se utvdi da studenti ne mogu postići znanje i vještine koje su potrebna za ovo važno zvanje, onda ne bi trebalo dozvoliti da se takav studijski program licencira.

Dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihad Fejzić smatra da je inicijativa za pokretanje studijskog programa veterine u sadašnjim uslovima neozbiljna, te ističe da je on jedan od najskupljih studijskih programa, zbog svoje specifičnosti.

"Inicijativa ovako kako je napravljena bila bi velika avantura, jer nema nikakvog temelja u standardima i principima školovanja za doktore veterinarske medicine", rekao je Fejzić.

On je naveo da se na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu u ovoj akademskoj godini od ukupno 470 studenata školuje oko 60 studenata iz Republike Srpske.

Na Skupštini Veterinarske komore Republike Srpske učestvovali su dekani Fakulteta veterinarske medicine Beograd i Veterinarskog fakulteta Sarajevo, predsjednici veterinarskih komora zemalja u region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije