Obrazovanje

Šumari prave obuću, ostali će u gimnaziju

Šumari prave obuću, ostali će u gimnaziju
Šumari prave obuću, ostali će u gimnaziju

BANJALUKA - Iako za pojedina zanimanja poput obućara postoji dobra prilika za zaposlenje i potražnja na tržištu rada, zbog nezainteresovanosti učenika i roditelja većina srednjih škola u Republici Srpskoj, koje imaju uslove za to, u narednoj godini neće organizovati njihovo školovanje.

Tako, na primjer, u Kotor Varošu naredne školske godine, a što se desilo i u nekoliko prethodnih, neće biti formirano odjeljenje budućih obućara, iako u ovoj opštini postoji fabrika obuće u kojoj je zaposleno 1.600 radnika iz ove oblasti, a u kojoj je stalna tendencija rasta zaposlenosti.

Prema podacima Filijale Zavoda za zapošljavanje u ovoj opštini, tamošnja fabrika obuće je samo za prva tri mjeseca u 2014. godini zaposlila novih 400 radnika, a zbog nedostatka kadra posao su dobijali šumarski tehničari, automehaničari, trgovci i mnogi drugi koji su se našli na spisku nezaposlenih.

"Za zanimanje obućara jednostavno nema interesovanja jer su roditelji u svojim zahtjevima nerealni i svi žele da djecu upišu u ekonomsku školu ili gimnaziju. Pokušali smo razgovarati kako s njima, tako i sa djecom, ali bez uspjeha", kazala je Danijela Kostić, direktor Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" iz Kotor Varoša.

Dodaje kako su razgovori vođeni i sa pojedinim poslodavcima kojima je predloženo da kroz dopise motivišu djecu, ali da su oni to odbili jer im je očigledno više u interesu da plaćaju niskokvalifikovane radnike nego one koji su za to obučeni.

"Malo roditelja i učenika je upućeno da se posao prvo mora ponuditi nezaposlenom obućaru, pa tek onda nekom ko je završio nešto drugo, ako se za to radno mjesto traži obućar", kazala je ona.

Inače, upisnom politikom u srednje škole u RS, a koju je Ministarstvo prosvjete i kulture nedavno objavilo, iz oblasti tekstilstva i kožarstva planiran je upis tek 184 učenika od oko 12.800, koliko treba da se upiše u 92 javne i privatne školske ustanove.

Najviše učenika biće upisano u gimnazije, i to 2.708, zatim u smjerove ekonomija, pravo i turizam 2.680, te u oblasti mašinstva i obrade metala, u koju prema planu treba da se upiše 1.366 učenika. 

U Zanatsko-preduzetničkoj komori kažu kako je upisna politika za narednu godinu još jednom pokazala da je neophodno izvršiti velike reforme kako u prosvjeti, tako u samom zanatstvu, inače će u suprotnom izuzetno perspektivna grana izumrijeti.

"Zanatstvo se treba rehabilitovati jer bi država na osnovu njega mogla da uspostavi svoj socijalni mir. Moramo stvoriti uslove da ono postane interesantno i da se djeca počnu interesovati za svoje zanimanje", kazao je Jovica Bratić, direktor ove komore, dodajući kako svaki ozbiljan zanatlija svojim rukama dnevno može zaraditi kao inženjer. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije