Obrazovanje

Sve više roditelja traži korištene udžbenike

Sve više roditelja traži korištene udžbenike
Sve više roditelja traži korištene udžbenike

Za mnoge roditelje početak septembra predstavlja najskuplji period u godini.

Školski udžbenici i pribor opteretiće kućni budžet u tolikoj mjeri da će mnoga bh. domaćinstva biti prinuđena da štede na živežnim namirnicama.

Troškovi po jednom školskom djetetu iznose u prosjeku od 100 do 200 KM, u zavisnosti od broja potrebnih udžbenika, cijene školskog ruksaka ili pernice...

Srećom, na mnogim punktovima u gradovima BiH prodaju se korišteni udžbenici.

Na sarajevskom mostu Drvenija, koji je obišla ekipa portala Radiosarajevo.ba, prodaja se obavlja na nekoliko štandova. Cijena udžbenika je jedinstvena: 5 KM. Izuzetak su knjige za engleski jezik koje se prodaju za 10 KM. Ukoliko iste ove udžbenike kupujete kao nove, u knjižari, za svaki ćete morati platiti prosječno 10 KM, dok knjige za engleski jezik koje se koriste u osnovnim školama KS koštaju preko 20 KM.

"Prava navala se očekuje tek od ponedjeljka, jer mnoge škole još nisu objavile spisak udžbenika. A svake godine potražnja je sve veća i veća", kaže prodavač Mustafa Uzunović.

Pedagozi savjetuju da se makar u jednoj stvari ne štedi - a to su školske sveske. Bolje je kupiti one sa debelim koricama i kvalitetnijim papirom, makar kad su mlađa djeca u pitanju. Očekuje ih puno pisanja i brisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije