Obrazovanje

Svi žele u medicinare

Svi žele u medicinare
Svi žele u medicinare

BIHAĆ - Za obrazovanje u srednjoj medicinskoj školi na području Unsko-sanskog kantona vlada ogroman interes, a ove godine u prve razrede za ovo stručno zanimanje u Bihaću i Sanskom Mostu upisano je 250 učenika.

Prema riječima ministra obrazovanja u Vladi USK Adisa Muharemovića, interesovanje učenika i njihovih roditelja za pomenutu struku je enormno i uveliko prevazilazi postojeće mogućnosti ovdašnjih obrazovnih ustanova.

On je istakao kako su kapaciteti Srednje medicinske škole u Bihaću maksimalno popunjeni, te da je formirano šest odjeljenja u prvom razredu, od čega su dva upisana u Sanskom Mostu.

"Sem toga u Katoličkom srednjoškolskom centru u Bihaću, gdje se također učenici školuju za ovo zanimanje, upisali su dva odjeljenja sa po 30 učenika, a ovih dana, zbog velikog interesovanja, traže odobrenje za formiranje još jednog odjeljenja", rekao je Muharemović.

On je dodao kako je istovremeno značajno smanjeno interesovanje učenika za obrazovanje u ostalim zanimanjima, a posebno je opao interes za upis u gimnaziju.

"Sigurno je da obrazloženje za ovakvu situaciju treba tražiti u mišljenju učenika i roditelja da će s medicinskom školom lakše naći posao u inostranstvu, s obzirom na izraženu potrebu drugih zemalja za takvim kadrom", rekao je Muharemović.

Usljed negativnih migracijskih trendova u posljednjih nekoliko godina, ukupan broj učenika u obrazovnim ustanovama u USK manji je za 500 u odnosu na proteklu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije