Obrazovanje

Tetovaže na Univerzitetu u Sarajevu neće biti sporne?

Tetovaže na Univerzitetu u Sarajevu neće biti sporne?
Foto: Ilustracija | Tetovaže na Univerzitetu u Sarajevu neće biti sporne?

SARAJEVO - Javna rasprava o Nacrtu kodeksa oblačenja i ponašanja na Univerzitetu u Sarajevu okončana je juče, a ovaj nacrt izazvao je oprečne reakcije u javnosti, pa dok mnogi smatraju da uništava svaku vrstu ljudske slobode, drugi opet smatraju da je njegovo donošenje neophodno.

"Javna rasprava održavala se na svim organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu počevši od 29. juna", ističu u Univerzitetu.

Naveli su da će, nakon provedene javne rasprave, te razmotrenih primjedbi, prijedloga i mišljenja, biti sačinjen prijedlog teksta kodeksa na Univerzitetu u Sarajevu, koji će biti proslijeđen Senatu Univerziteta na odlučivanje.

"Kodeksom je predviđen poslovno ležerni stil odijevanja, s ciljem očuvanja ugleda i tradicije Univerziteta", stoji u Kodeksu.

Ovim nacrtom se tako, po svemu sudeći, smatra da tradiciju i ugled narušavaju odjeća koja otkriva stomak, leđa ili duboki dekolte, napadna šminka, upadljive tetovaže, pirsing, kao i odjeća na bretele, koja bi studentima i zaposlenima na Univerzitetu mogla biti zabranjena.

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kazao je da ovaj kodeks ne samo da krši ljudska prava, nego klerikalizuje ljudsko tijelo.

"Ovaj kodeks uništava svaku vrstu ljudske slobode i prava čovjeka na izgled. Taj kodeks karakteriše srednjovjekovni inkvizitorski duh koji akademsku zajednicu pretvara u neku vrstu moralne policije", rekao je Kazaz za "Nezavisne".

Merim Serdarević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kazao je da je u pitanju Nacrt kodeksa koji još nije stupio na snagu.

"Ovo znači da svi zainteresovani članovi akademske zajednice, a tu prvenstveno mislim na studente i profesore, mogu davati svoje prijedloge, kritike i sugestije da bismo na kraju dobili kvalitetan kodeks ponašanja i oblačenja", kazao je on.

Naglasio je da većinu kritika studenata, profesora i javnosti uopšte, na taj nacrt kodeksa on prihvata, ali da veliki broj njih dolazi od "dežurnih kritičara".

"Odredba u nacrtu koja se odnosi na 'napadne tetovaže' zaista nema smisla i očekujem da će ona biti izbačena, te da se neće naći u njegovom finalnom prijedlogu", stav je Serdarevića.

Sa druge strane, pravila odijevanja na Univerzitetu u Banjaluci nisu, kako nam je potvrđeno, samostalno definisana.

"Postoji Kodeks profesionalne etike, ali samostalno definisana pravila odijevanja na Univerzitetu u Banjaluci ne postoje", ističu na Univerzitetu.

Bojana Vukojević, sociolog iz Banjaluke, kazala je da Kodeks profesionalne etike Univerziteta u Banjaluci nosi uređenje važnih oblasti u akademskoj zajednici.

"Ovaj kodeks nalaže da se svi članovi akademske zajednice poštuju u skladu sa zagarantovanim ustavnim pravima na slobodu, privatnost i dostojanstvo, a tu se svakako može svrstati i pravo na odabir stila odijevanja i nečije pravo da ne bude isključen ili osuđivan zbog odjeće, frizure ili bilo kojeg spoljnog obilježja, kao što su tetovaže, pirsing, boja laka za nokte i slično", pojasnila je Vukojevićeva.

Ko zastupa studente?

Predstavnici studentskih asocijacija Univerziteta u Sarajevu kazali su da je Nacrt kodeksa odijevanja i ponašanja naišao na žustre rasprave i reakcije.

"Trenutno rukovodstvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu se nalazi u tehničkom mandatu, što znači da je u mogućnosti primjenjivati dosadašnje odluke, ali ne i donositi nove, zbog čega izražavamo nezadovoljstvo jer se novonastala situacija odnosi i na predstavnike studenata u Senatu", saopštili su studenti iz asocijacija, te dodali da sjednica Skupštine na kojoj bi se birali predstavnici Studentskog parlamenta svjesno nije održana.

Zapitali su se ko će na sljedećem zasjedanju Senata, koje slijedi nakon završetka javne rasprave, zastupati interese studenata.

Merim Serdarević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kazao je da prava studenata nisu ugrožena te da predstavnici parlamenta u tehničkom mandatu imaju sva prava i obaveze do održavanja redovne sjednice Skupštine.

Šta kodeksom nije dozvoljeno za žene

  • odjeća koja otkriva stomak, leđa ili duboki dekolte;
  • odjeća na bretele;
  • prozirna, tijesna i namjerno rasparana odjeća;
  • mini-suknja, bermude, šorts i trenerka;
  • papuče, natikače i cipele izrazito visokih peta;
  • napadna šminka, nakit, tetovaža i pirsing;
  • odjeća s porukama koje vrijeđaju osjećanja drugih.

Šta kodeksom nije dozvoljeno za muškarce

  • prozirna, tijesna i namjerno rasparana odjeća;
  • bermude, šorts i trenerka;
  • papuče, natikače;
  • napadan nakit, tetovaža i pirsing;
  • odjeća s porukama koje vrijeđaju osjećanja drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije