Obrazovanje

Traže smjenu šefa Katedre na Medicinskom fakultetu

Traže smjenu šefa Katedre na Medicinskom fakultetu
Traže smjenu šefa Katedre na Medicinskom fakultetu

BANJALUKA - Članovi Katedre za dermatovenerologiju banjalučkog Medicinskog fakulteta zatražili su smjenu šefa te katedre Bogdana Zrnića, a kao razloge, između ostalog, naveli su netransparentno isplaćivanje honorara za njihov rad.

Zahtjev za smjenu, koji su dostavili Milanu Skrobiću, dekanu, te ministarstvima prosvjete, zdravstva i nauke, potpisuje sedam specijalista dermatovenerologa, koji su na fakultetu angažovani kao stručni saradnici.

Naveli su da do ispunjenja njihovog zahtjeva obustavljaju rad sa studentima medicine i stomatologije.

U zahtjevu, koji je u posjedu "Nezavisnih", tvrde da im Zrnić odbija objasniti i dostaviti vrijednosti koeficijenata prema kojima su isplaćivani, te ističu da su mišljenja da je šef Katedre "koeficijente određivao samovoljno".

Naveli su i da je on "jedini šef Katedre biran u tri ili četiri mandata " bez, kako dodaju, njima jasnih, stručnih i zakonskih osnova koji to omogućavaju.

"Jedini je nastavnik na Katedri, što je akademski i pravni nonsens. Od 2001. godine ne radi u Klinici za kožne i polne bolesti i jedini je šef Katedre i profesor kliničkog predmeta koji ne radi u klinici. Nema adekvatne reference za akademska zvanja za koja je biran", pišu članovi Katedre.

Oni su razloge zbog kojih traže smjenu Zrnića razvrstali u čak 17 tačaka, od kojih u jednoj ističu i da su njegova predavanja, prema navodima studenata, "trivijalna, površna, sa puno viceva i neredovna".

Tvrde i da su studenti naveli da prolaznost na Zrnićevim ispitima "ne zavisi od znanja studenata, već od raspoloženja i volje profesora, pa tako na jednom ispitnom roku svi studenti prođu i dobiju visoke ocjene, a na drugom svi padnu".

Studenti nemaju većih zamjerki na Zrnića

Skrobić, sa druge strane, navodi da zahtjev koji se odnosi na isplatu honorara "nije u domenu šefa Katedre".

"Drugi dio zahtjeva se odnosi na rad i akademsku djelatnost prof. dr Bogdana Zrnića, u čemu sigurno ima i ličnih opservacija", ističe Skrobić.

On dodaje da, s obzirom na novonastalu situaciju i ultimativan zahtjev grupe potpisnika, poslovodstvo Medicinskog fakulteta planira zajednički sastanak sa svim članovima Katedre.

"Nadamo se da ćemo prevazići nastale probleme", ističe Skrobić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su nam da su upoznati sa zahtjevom za smjenu Zrnića sa mjesta šefa Katedre za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

"Ovo pitanje je u nadležnosti Univerziteta u Banjaluci, i nadležni organi Univerziteta izjasniće se o ovom zahtjevu", kažu u resornom ministarstvu.

Pokušavali smo danas na više načina da stupimo u kontakt i sa Zrnićem kako bismo dobili i njegov komentar, ali u tome nismo uspjeli.

Iz Saveza studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci poručuju da studenti nemaju većih zamjerki na Zrnićev rad.

"Taj dopis, koji je poslat dekanu, dobili smo i mi. Dosad od strane studenata nismo imali ozbiljnih primjedaba na rad profesora Zrnića", kaže Radomir Jerkić, predsjednik Saveza studenata banjalučkog Medicinskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije