Obrazovanje

Treća sreća za rektora

Treća sreća za rektora
Treća sreća za rektora

BANJALUKA - Sjednica Senata Banjalučkog univerziteta, na kojoj će biti donesena odluka o raspisivanju konkursa za izbor rektora, biće održana u četvrtak i ovo će biti glavna tačka dnevnog reda.

To je potvrđeno danas "Nezavisnim" u Banjalučkom univerzitetu, gdje očekuju da treći krug izbora konačno da rezultate, odnosno da bude imenovano rukovodstvo najviše institucije visokog obrazovanja za mandatni period od 2016. do 2020. godine.

Procedura može potrajati samo do kraja maja, kada ističe mandat Stanku Staniću, rektoru prethodnih 10 godina.

Ako Univerzitet u Banjaluci do tada ne uspije imenovati rektora, Senat će izabrati v.d. rektora za mandatni period od šest mjeseci i ako ni u tom vremenskom razmaku ne bude odabrano rukovodstvo, samo se produžava trajanje privremenog mandata.

I privremeni rektor, kako je precizirano Statutom Univerziteta, može biti odabran ako ga odabere više od pola članova Senata.

U prvom krugu prijavilo se pet kandidata, redovni profesori Vaso Bojanić sa Poljoprivrednog fakulteta, Rajko Gnjato sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Novak Kondić sa Ekonomskog fakulteta, Milan Mataruga sa Šumarskog fakulteta i Vitomir Popović sa Pravnog fakulteta.

U drugom krugu Bojanić je odustao, a Nikola Poplašen, redovni profesor Univerziteta u Banjaluci, prijavio se za izbor rektora.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije