Obrazovanje

Tromjesečna praksa za devet studenata

Tromjesečna praksa za devet studenata
Tromjesečna praksa za devet studenata

BANJALUKA - Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske proširiće saradnju sa Odsjekom za engleski jezik na banjalučkom Filološkom fakultetu i obuhvatiti veći broj studenata završnih i master studija koji će raditi na poslovima prevođenja, najavio je ministar Igor Vidović.

Vidović je podsjetio da je projekat "Provođenje programa prakse za studente završnih studija engleskoj jezika" već realizovan i da je obuhvatio tri studenta koja su bila na praksi u Ministarstvu i prevodili dokumenta koja se odnose na proces evropskih integracija i međunarodne saradnje.

Nakon sastanka sa predstavnicima Filološkog fakulteta, Vidović je istakao da je za sada šest ministarstava iskazalo interes da se uključi u ovaj program i da su spremni da obezbijede tromjesečne prakse za devet studenata završne godine i master studija engleskog jezika.

Vidović je naveo da će tih devet studenata raditi na temama usklađivanja zakonodavstva proisteklih iz obaveza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i obaveza koje ministarstva imaju u dostavljanju odgovora Evropskoj komisiji.

Vidović je naveo da će studenti i praktično imati mogućnost da se upoznaju o  radu javne uprave.

"S obzirom da BiH ima status potencijalnog kandidata, veoma je obimna dokumentacija i veliki je broj pitanja na koja se moraju dostaviti odgovori na engleskom. To je veoma opširno, tako da ministarstva sa svojim kapacitetom ne mogu da odgovore na te zahtjeve", pojasnio je Vidović.

Predstavnik akademske zajednice Branko Crnogorac rekao je da je ovo pionirski poduhvat i prilika da se na pravi način poveže akademska zajednica i društvena javnost.

"To je prilika i za studente da se iskušaju u stvarima koje u učionici ne mogu da ostvare, jer su u učionici kontrolisani uslovi, nema pritiska realnih zadataka", kaže Crnogorac.

On se nada da će ovaj program postati praksa koja će se provoditi svakog semestra i da će se, osim uprave, proširiti i na Privrednu komoru i druge sektore i segmente društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije