Obrazovanje

Tuzla: Nižu nagrade uprkos dotrajalim instrumentima

Tuzla: Nižu nagrade uprkos dotrajalim instrumentima
Tuzla: Nižu nagrade uprkos dotrajalim instrumentima
Nataša Tadić

TUZLA- Učenici Osnovne muzičke škole u Tuzli ove školske godine osvojili su više od 110 nagrada i priznanja, a očekuju ih još.

Osnovnu muzičku školu pohađa 400 učenika na odsjecima klavir, harmonika, gitara, klarinet, flauta, viončelo, violina, solo pjevanje i balet.

Nedim Suljić, direktor škole, čiji su zidovi okićeni priznanjima i nagradama, kaže da je veoma ponosan na učenike i profesore.

"Naši učenici su ove godine stvarno osvjetlali obraz. Ove godine smo imali izvanredne rezultate što se tiče klavirskog odsjeka, ali i na violini, klarinetu i flauti, gdje imamo dosta lauerata i specijalnih nagrada", istakao je direktor.

Jedna od učenica koja je sa tri takmičenja donijela tri nagrade je desetogodišnja Zara Karabegović, koja svira klavir.

Zara uporedo pohađa redovno osnovnu školu KŠC "Sveti Franjo" i Osnovnu muzičku školu. Kaže da je njena majka profesorica klavira i klavir se svakodnevno svira u njihovoj kući.

"Prvo sam ove godine išla u Sloveniju na takmičenje 'Ivan Rijavec' i osvojila prvu nagradu, pa sam išla u Srbiju u Beograd na takmičenje 'Davorin Jenko' i osvojila drugu nagradu. Onda sam išla u Bijeljinu na tamičenje 'Primavera' i osvojila prvu nagradu", nabraja Zara uspjehe i dodaje da je naporno vježbati i učiti nove kompozicije, ali kad osvoji nagradu, zaboravlja to.

Nagradu ove godine osvojila je i osmogodišnja Ema Saradinović, koja je na internacionalnom takmičenju u Bijeljini osvojila drugo mjesto. Na violini vježba svaki dan, a njene drugarice žele da ih Ema nauči svirati ovaj klasični instrument.

"Pomalo je bilo teško naučiti note. Moja nastavnica nije stroga. Kada pogriješim, idemo ispočetka. Objasni mi svaku vježbu, pa ja navježbam kod kuće za sljedeći čas", priča Ema, koja svira u klasi profesorice Nermane Šehić. Profesorica Šehić kaže da je konkurencija bila jaka na internacionalnim takmičenjima u Bijeljini i Aranđelovcu, gdje je išla sa četiri učenika.

"Ponosna sam na svoju djecu. Vratili su se s visoke tri prve nagrade, a učenica Aida Rašidbegvoić je u Bijeljini bila laureat, što je na violini veoma teško postići jer je to jedan od najtežih istrumenata", pojašnjava profesorica i dodaje da ih krajem maja čeka takmičenje "Mali virtuoz" u Beogradu.

Iako ova obrazovna institucija nema svoju zgradu već je pod istim krovom s još dvije škole, rezultata ne manjka. Djeca sviraju na instrumentima starijim od 30 godina ili im roditelji kupuju nove instrumente, kao što je slučaj s violinama. U klasi profesorice klavira Maje Azabagić učenici su ove godine osvojili 17 nagrada iako nemaju dobrog klavira.

"Pošto klaviristi moraju svirati na instrumentu koji ih zatekne na takmičenju, svoje instumente ne mogu nositi, tako da djeci pokušavamo omogućiti uvjete da sviraju na različitim instrumentima, ali oni su dotrajali", pojašnjava profesorica i kaže da joj je velika želja da škola nabavi jedan polukoncertni klavir.

Učenike Osnovne muzičke škole očekuju još takmičenja u Beogradu, Bečeju, Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Iz ove škole potekla su mnoga muzička imena, kao što su Sanel Redžić, Denis Azabagić, Boris Tešić, Dejan Ivanović i mnogi drugi muzičari koji danas drže koncerte širom svijeta.

 

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije