Obrazovanje

U Gimnaziji Banjaluka prva Stem laboratorija u Srpskoj

U Gimnaziji Banjaluka prva Stem laboratorija u Srpskoj
Foto: N.N. | U Gimnaziji Banjaluka prva Stem laboratorija u Srpskoj

BANJALUKA - U banjalučkoj Gimnaziji juče je otvorena prva STEM laboratorija za izučavanje prirodnih nauka, tehnologije, inženjerstva i matematike u RS.

Otvaranje ove laboratorije je dio programa "Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH (ENABLE BiH)", koji će biti sproveden u pet škola u RS, a implementira ga organizacija "Save the Children" u saradnji s USAID-om.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, istakla je da otvaranje ove laboratorije predstavlja budućnost edukacije.

"STEM laboratorije podrazumijevaju održavanje nastave kroz vannastavne aktivnosti u srednjim i osnovnim školama, u kojima će učenici sticati nove kompetencije i znanja", rekla je Trivićeva.

Peter Dafi, šef Misije USAID-a u BiH, rekao je da se tehnologija brzo mijenja i ona vodi do brzih promjena u industriji, a posebno na polju radne snage.

"STEM predstavlja skupinu svih prirodnih disciplina i kreativnosti koje će djeci dati potrebna sredstva da spremna dočekaju ove promjene", kazao je Dafi.

Andrea Žeravčić, direktorica organizacije "Save the Children" za sjeverozapadni Balkan, rekla je da je ovaj projekat inovativan način podučavanja.

"Svjesni smo da obrazovanje kakvo danas imamo, koje je fokusirano na sadržaj, a ne na ishod, treba da se mijenja i ovo je jedan od načina da se ta promjena uvede u obrazovni sistem", objasnila je Žeravčićeva.

Živka Kukrić, v.d. direktora Gimnazije Banjaluka, rekla je da će ova laboratorija dobro doći i profesorima i učenicima.

"U školi imamo brojne sekcije i vannastavne aktivnosti i upravo zahvaljujući njima naši učenici postižu izvanredne rezultate", rekla je Kukrićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije