Obrazovanje

U RS počeo pripremni program pred polazak u školu

U RS počeo pripremni program pred polazak u školu
U RS počeo pripremni program pred polazak u školu

BANJALUKA - Pripremni program pred polazak u osnovnu školu, koji se organizuje za djecu koja nisu polaznici razvojnog programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, počeo je danas i trajaće do 31. maja u svim predškolskim ustanovama Republike Srpske.

Za ovaj program prijavljeno je 2.185 djece, a izvodiće se svaki radni dan u trajanju od tri časa dnevno. Vlada Republike Srpske obezbijedila je oko 200.000 KM, kojima je finansirana naknada za rad vaspitača i potrebni didaktički materijal.

Na području Banjaluke u pripremni program pred polazak u školu, koji košta 15 maraka mjesečno, upisano je 450 djece.

''Pripremni program biće realizovan u devet objekata, a djeca su raspoređena u 16 grupa. Najviše djece je prijavljeno u naseljima Lazarevo i Lauš, gdje će biti organizovane po tri grupe'', rekla je Nataša Radulović, direktorka JU Centar za predškolsko vaspitanje Banjaluka.

U Prijedoru će pripremni program pohađati 140 mališana u tri vrtića.

''Organizovano je pet vaspitnih grupa, u vrtićima 'Radost' i 'Đurđevak' po dvije, te jedna grupa u vrtiću 'Snježana'. U program je uključeno deset vaspitača sa biroa'', rekla je Dušanka Božić, direktorka Vrtića "Radost".

Slavica Živković, v.d direktora dobojskog Vrtića ''Majke Jugovića'', rekla nam je da je za program prijavljeno 152 djece, a da je planiran upis njih 120.

''Prvo su planirane četiri, ali je formirano pet grupa, a Ministarstvo je dozvolilo upis sve prijavljene djece '', dodala je Živkovićeva.

Ovakvim programom pripreme prošle godine bilo je obuhvaćeno 4.000 djece.

Na području Banjaluke u  pripremni program upisano 450 djece

Pored ovog, Ministarsvo prosvjete i kulture RS organizovalo je i program "Povećajmo mogućnosti djeci u BiH za rano učenje", kojim je obuhvaćeno 2.000 mališana u 15 opština RS.

''Taj program, koji je finansiran sredstvima UNICEF-a, svojevrsna je podrška programu pripreme u godini pred polazak u školu, koji već četvrtu godinu finansira Vlada RS'', rekla je Nataša Cvijanović, načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Ona je istakla da je UNICEF za ovaj program obezbijedio 231.884 marke, te da program sprovode u 40 vrtića i osnovnih škola i da vaspitači  sa djecom rade po tri časa dnevno radnim danima.

Sa druge strane, u osnovnim školama "Sveti Sava" iz Kakmuža i "Vuk Karadžić" iz Petrova nije organizovana pripremna nastava.

Nenad Katanić, OŠ "Vuk Karadžić", rekao je da ova obrazovna ustanova nema mogućnosti da organizuje predškolsko obrazovanje i vaspitanje, dok je Zoran Vasić, direktor OŠ "Sveti Sava", izjavio je da će ova škola u vlastitoj režiji pokušati da organizuje početkom aprila igraonički program te da očekuje da će u njemu učestvovati između 25 i 30 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije