Obrazovanje

U Vrbanjcima većina bošnjačke djece nisu došla na nastavu

U Vrbanjcima većina bošnjačke djece nisu došla na nastavu
U Vrbanjcima većina bošnjačke djece nisu došla na nastavu

KOTOR VAROŠ - Većina djece bošnjačke nacionalnosti nije danas krenula na nastavu u područnoj školi "Sveti Sava" u Vrbanjcima, a njihovi roditelji nastavili su mirna okupljanja na školskom igralištu sa zahtjevom da bude uveden "bosanski jezik" u svim razredima.

Grupa roditelja bošnjačke nacionalnosti smatra da je neprihvatljiva ponuda ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije da bošnjački đaci u Vrbanjcima, ali samo oni od šestog do devetog razreda, izučavaju nastavni predmet koji će se zvati "jezik bošnjačkog naroda".

Nedžad Smajlović rekao je u ime okupljenih roditelja da djeca neće krenuti u školu dok ne bude ispunjen minimum zahtjeva, a to je da uče "bosanski jezik" od prvog do devetog razreda.

"Očekujem da će Ministarstvo prosvjete i kulture zajedno sa našim predsjednikom /Miloradom/ Dodikom i predsjednikom Vlade Željkom Cvijanović imati sluha da riješimo ovaj problem. Mi želimo da sva djeca imaju ista prava, bez obzira da li žive u Federaciji BiH ili Republici Srpskoj", istakao je Smajlović.

U područnoj školi "Sveti Sava" u Vrbanjcima u odnosu na prošlu školsku godinu broj učenika bošnjačke nacionalnosti povećan je za 14.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Slađana Šubara rekla je da će prioritetan zadatak nastavnika i učenika biti da se toj djeci pomogne da što prije steknu radne navike nakon godine pauze.

"Djeca u svemu ovome najviše trpe, a pouzdano znam da to nije bila njihova odluka da ne pohađaju nastavu, jer da se njih pitalo oni ne bi izostali prošle školske godine nijednog dana", istakla je Šubara.

U područnoj školi u Vrbanjcima ima 53 odsto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih 149 je bošnjačke nacionalnosti.

Djeci u Vrbanjcima kod Kotor Varoša omogućeno da imaju nastavni predmet koji se zove "jezik bošnjačkog naroda" prema članu 7 Ustava Republike Srpske, koji jasno definiše nazive jezika u Srpskoj.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Srni je ranije rečeno da je učenicima od šestog do devetog razreda iz Vrbanjaca kod Kotor Varoša ponuđeno da uče "jezik bošnjačkog naroda" iz udžbenika jednog od kantona iz Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije