Obrazovanje

U jednom odjeljenju 95 učenika

U jednom odjeljenju 95 učenika
U jednom odjeljenju 95 učenika

SARAJEVO - Predstavnici Opštine Novi Grad Sarajevo obišli su gradilište u naselju Dobroševići i organizovali ručak za radnike firme ITC, koji rade na dogradnji škole.

Radovi na proširenju školskog objekta počeli su u oktobru prošle godine, a ako Vlada Kantona Sarajevo rebalansom budžeta osigura nedostajuća finansijska sredstva, radovi bi mogli biti završeni do početka naredne školske godine. 

Osnovna škola Dobroševići jedna je od rijetkih u Kantonu Sarajevo u kojoj se nastava za 572 učenika odvija u šest učionica, a zbog nedostatka učioničkog i drugog prostora slobodne aktivnosti se uglavnom odvijaju subotom. 

Školu pohađa 95 učenika po jednom odjeljenju, a nastava se zbog nedostatka prostora odvija u dvije smjene i međusmjeni, tako da je bilo neophodno hitno krenuti u rješavanje tog problema. 

Obzirom na hitnost realizacije tog projekta, na dogradnji škole radilo se i tokom zime. Tako su dosadašnji radovi izvedeni u rekordno kratkom roku. Završeni su grubi građevinski radovi na izgradnji niskog i visokog prizemlja, a u toku su pripreme za zadnju ploču i završetak konstrukcije objekta, nakon čega je planirano izvođenje radova na instalacijama, te hidroizolaterskih, krovopokrivačkih i ostalih radova. 

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić navodi da su predstavnici izvođača radova kazali da bi objekt mogao biti završen do septembra ove godine, ako se osiguraju finansijska sredstva. Tako bi djeca već od naredne školske godine mogla koristiti novi školski prostor. 

''Međutim, u ovogodišnjem budžetu Kantona Sarajevo nisu planirana finansijska sredstva za navedeni projekt, iako je Sporazumom bilo definirano da će se projekt zajednički finansirati. Ali imamo obećanja da će se, kroz rebalans budžeta Kantona Sarajevo, osigurati finansijska sredstva. Nadamo se da će biti tako da bi djeca već u septembru mogla sjesti u nove učionice'', rekao je. 

''Za relizaciju tog projekta do sada je osigurano 800.000 KM od čega je Opština Novi Grad, zajedno s donatorom, u prošloj i ovoj godini osigurala 600.000 KM dok je Kanton Sarajevo u prošloj godini osigurao 200.000 KM. Projektom je predviđena izgradnja osam učionica, isto toliko kabineta i jednog većeg prostora za više namjena'',  saopštila je Pres služba Opštine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije