Obrazovanje

U oktobru konkurs za dodjelu stipendija studentima

U oktobru konkurs za dodjelu stipendija studentima
U oktobru konkurs za dodjelu stipendija studentima

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nastaviće i u akademskoj 2014/2015. godini da stipendira studente, kao i da finansijski podržava one koji su se opredijelili za školovanje za deficitarna zanimanja.

Budžetom je predviđeno 1.970.000 KM za stipendije u Republici Srpskoj i 191.000 KM za stipendije u inostranstvu, a konkurs za dodjelu stipendija biće objavljen u oktobru.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Srni je rečeno da će stipendije biti dodjeljivane uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske i uspješnim studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se ne finansiraju iz budžeta Republike Srpske sa najnižom prosječnom ocjenom 8,50.

Stipendije će moći da dobiju i studenti prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske sa najnižom prosječnom ocjenom 8,00, te ostali studenti studija prvog ciklusa sa najnižom prosječnom ocjenom 7,50.

Za stipendije Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske moći će da konkurišu i studenti studija u inostranstvu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija sa najnižom prosječnom ocjenom 9,00, te studenati sa invaliditetom koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica na sva tri ciklusa studija.

Konkurs će biti dostupan na portalu Vlade Republike Srpske www.vladars.net - na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je ove godine dodijeljeno hiljadu stipendija u Republici Srpskoj i 76 stipendija studentima u inostranstvu.

Iznos stipendije u Srpskoj je 2.000 KM, a isplaćuje se u deset mjesečnih rata po 200 KM.

Stipendija za studente u inostranstvu na prvom ciklusu studija iznosi 2.000 KM, na drugom 2.500 KM, a na trećem ciklusu 2.980 KM i isplaćuje se jednokratno.

Ministarstvo prosvjete i kulture dodjeljuje i finansijsku pomoć studentima koji se upišu na deficitarne studijske programe na javnim visokoškolskim ustanovama.

Vlada Republike Srpske odlukom određuje deficitarne studijske programe, a u 2014. godini su to matematika i fizika.

Isplata pomoći studentima deficitarnih zanimanja realizuje se u jednakim mjesečnim ratama po 100 KM, a ove godine dodijeljena je pomoć za 361 studenta.

Do početka avgusta isplaćene su stipendije studentima u inostranstvu, te po pet stipendija i pomoći studentima deficitarnih zanimanja u Srpskoj.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije