Obrazovanje

U ponedjeljak počinje drugi upisni rok, mjesta ima čak i u gimnazijama

U ponedjeljak počinje drugi upisni rok, mjesta ima čak i u gimnazijama
Foto: Arhiva / V. Tripić | U ponedjeljak počinje drugi upisni rok, mjesta ima čak i u gimnazijama

BANJALUKA - Budući srednjoškolci koji u junskom roku nisu zadovoljili uslove konkursa, od 2. do 13. jula imaju priliku da se upišu u srednje škole u kojima je ostalo slobodnih mjesta, a ima ih čak i u gimnazijama u nekim opštinama.

Planom upisa u prve razrede srednjih škola za narednu školsku godinu predviđena su 11.083 mjesta.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, kazao je da upis u srednju školu postaje prava muka za đake.

"Nakon što su u prvom upisnom roku mjesta popunjena u Medicinskoj školi i Gimnaziji, mjesta u drugom upisnom roku nema ni u Ekonomskoj i Elektrotehničkoj školi 'Nikola Tesla', ali zato ima u Građevinskoj, Tehnološkoj, Školi učenika u privredi te Poljoprivrednoj školi", kazao je Bajić.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, navodi da slobodnih mjesta ima u Gimnaziji te Poljoprivrednoj školi i Srednjoškolskom centru.

"Vrlo slična situacija je u okolnim mjestima regije, slobodnih mjesta imamo u gimnazijama, poput Novog Grada, Prnjavora i Gradiške, a ostala mjesta su popunjena", kazala je Soviljeva.

Da slobodnih mjesta u školama ima i u dobojskoj regiji, saglasan je i Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Doboja, koji ističe da većina mjesta u školama nije popunjena.

"Slobodnih mjesta ima u svim školama, osim u Saobraćajnoj i Medicinskoj", kazao je Vasiljević i dodao da je, kao i prethodne godine, najmanje interesovanja pokazano za Gimnaziju.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, ističe da u njihovoj regiji ima oko 70 neupisanih učenika.

"Slobodnih mjesta u svim školama imamo oko 100, a u prvom upisnom roku mjesta su popunjena samo u Ekonomskoj školi", kazao je Đurić za "Nezavisne".

U Srednjoškolskom centru "Vasilije Ostroški" u Sokocu u prvom upisnom roku upisana su 93 od planiranih 116 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije