Obrazovanje

U školi osam đaka, Srđan i Ahmed najbolji drugovi

U školi osam đaka, Srđan i Ahmed najbolji drugovi
Foto: avaz.ba | U školi osam đaka, Srđan i Ahmed najbolji drugovi

GORAŽDE - Učenici Osnovne škole "Husein ef. Đozo" iz Goražda povodom Svjetskog dana hrane organizirali su akciju prikupljanja hrane koju će darovati vršnjacima u manjim, područnim školama.

Prvi paketi s hranom i igračkama dopremljeni su učenicima iz područne škole na Popovom Mostu kod Tjentišta.  

"Ovo radimo kako bismo razvijali drugarstvo, stekli nove prijatelje i širili ljubav i humanost među ljudima. Za nekoliko dana posjetit ćemo i školu u Fočanskoj Jabuci", rekao je za Avaz Irfan Imširović, učenik 9. razreda.

Godinu mlađa Amira Briga ističe da su danas velikodušnost i humanost veoma rijetke osobine. S učenicima iz Goražda mališane u oronuloj školi posjetilo je i nekoliko nastavnika te direktorica Halida Kurtović.

"U nekim dijelovima svijeta hrana se baca, a u drugima je nedostaje. Mi našu djecu učimo empatiji, da budu altruisti, da budu humani ljudi", kaže Samija Rovčanin, nastavnica geografije.

U učionici koju zagrijava stara peć na drva, nastavu pohađa osam đaka, sretnih zbog malog znaka pažnje kakvu ne dobivaju svaki dan.

"Ovo su Lidija, Milica, Ahmed, Nataša, Elvedin, Alen i Aldin", predstavlja 10-godišnji Srđan Vladičić drugove iz odjeljenja.

Najbolji drug mu je, kaže, Ahmed. Srđan najviše voli matematiku i fudbal, dok Milica dodaje da, osim igre, uživa i u druženju i zajedničkom učenju.

Neizvjesna budućnost 

"Od ove godine ova škola je četverorazredna, jer nema djece. Kakva će biti budućnost škole, zavisi od broja stanovnika na ovom području", kaže Slavko Marić, pomoćnik direktora Osnovne škole "Veselin Masleša" iz Foče. 

(avaz.ba)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije