Obrazovanje

U školskoj 2017/2018. godini 23 nova udžbenika

U školskoj 2017/2018. godini 23 nova udžbenika
Foto: NN | U školskoj 2017/2018. godini 23 nova udžbenika

BANJALUKA - U školskoj 2017/2018. godini u Republici Srpskoj učenici će koristiti nova 23 udžbenika, i to 15 u osnovnoj, sedam u srednjoj školi i udžbenik o pčelarstvu za četvrti razred poljoprivredne škole.

Za drugi, treći i četvrti razred osnovne škole biće korišteni novi udžbenici iz predmeta Priroda i društvo, te Radna sveska za prirodu i društvo.

Nova Čitanka biće odštampana za četvrti, peti i šesti razred, a Srpski jezik i jezička kultura za treći, četvrti i peti razred osnovne škole.

Novi udžbenik Likovna kultura planirana je za drugi razred, a Poznavanje društva za peti razred.

Gimnazijalci će nove udžbenike Biologija dobiti u prvom i četvrtom razredu, Fizika u prvom i drugom razredu društveno-jezičkog smjera, Računarstvo i informatika u drugom, Istorija u trećem i Komunikacija u savremenom društvu za četvrti razred računarskog smjera.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je Srni da su za sva nova zanimanja u srednjim stručnim školama uvedeni novi nastavni planovi i programi, a u četiri srednje škole u Prnjavoru, Bijeljini, Derventi i Kotor Varošu uvedeno je takozvano dualno obrazovanje, odnosno povećana je praktična nastava za zanimanja stolar i obućar.

"Kada je riječ o osnovnim školama, izvršene su izmjene nastavnih planova i programa u devetom razredu za istoriju i srpski jezik. Dodali smo sadržaj u vezi sa Holokaustom, zločinima i genocidom nad srpskim narodom", naveo je Damjanović i dodao da je isto urađeno i za četvrti razred srednjih škola.

On je istakao da će osnovci od trećeg do devetog razreda dobiti domaće udžbenike engleskog jezika.

Prema njegovim riječima, kvalitet obrazovanja postavljen je kao glavni cilj Strategije razvoja obrazovanja u Srpskoj za period 2016-2021. godine, što ne podrazumijeva samo kvalitetnije udžbenike, već i moderniji nastavni plan i program, drugačiji način rada nastavnika, uvođenje provjere znanja učenika kroz malu maturu, ocjenjivanje nastavnika i vrednovanje rada škola.

Damjanović upozorava da na težinu đačke torbe ne utiče samo težina udžbenika, već da nastavnici moraju voditi računa o rasporedu časova, odnosno da rasporede predmete po danima tako da đaci ne budu preopterećeni knjigama.

On je naglasio da i roditelji više pažnje treba da posvete torbama, jer se dešava da djeca nose i potrebne i nepotrebne udžbenike i školski pribor.

Republički pedagoški zavod poziva i direktore škola da obezbijede ormariće ili prostoriju u koju bi učenici ostavljali udžbenike koji im nisu potrebni kući.

Da bi bio postignut cilj da udžbenici budu što je moguće lakši, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva ih štampa na voluminoznom papiru koji je lakši od standardnog.

Portparol Zavoda Dejan Kerleta rekao je Srni da sprovode analizu o opravdanosti upotrebe tog papira, odnosno koliko je njegovom upotrebom smanjena težina udžbenika, a time i deformitet kičme kod djece.

On je naveo da je većina udžbenika već u prodaji, dok će novi udžbenici, koji su trenutno u štampi, u knjižarama biti 10 dana prije početka nastave.

Kerleta je dodao da cijene udžbenika za ovu godinu ostaju nepromijenjene, odnosno da cijena udžbenika sa spiska obaveznih za treći razred iznosi 90 KM, četvrti 97,50 KM, peti 88 KM, šesti 135 KM, sedmi 128,50 KM, osmi 156,50 KM i deveti razred 145,50 KM.

Riječ je o cijenama udžbeničkih kompleta bez udžbenika drugog stranog jezika, koji se u Republici Srpskoj izučava od šestog razreda.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nabaviće besplatne udžbenike za prve i druge razrede osnovnih škola, za šta će biti izdvojeno ukupno 950.000 KM.

Za ove namjene od školske 2007/2008. godine Ministarstvo je izdvojilo oko 10,4 miliona KM.

Nastava u školskoj 2017/2018. godini počeće 1. septembra, a ove godine prvi put je upisano manje od deset hiljada prvačića, odnosno tačnije 9.676 učenika.

"Prema dosadašnjim iskustvima, u periodu od maja do septembra bude upisano otprilike 200 učenika, tako da se nadamo da će broj prvačića upisanih u novu školsku godinu biti veći od navedenog broja", rečeno je Srni u resornom ministarstvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije