Obrazovanje

U školu ne ide 30 miliona djece

U školu ne ide 30 miliona djece
U školu ne ide 30 miliona djece

U podsaharskoj Africi 30 miliona djece ne pohađa nastavu, djelimično zbog sukoba i siromaštva, a osujećeni su napori da se ona vrate u školske klupe, navode agencije UN.

Unicef i Unesko u izvještaju navode da je situacija posebno teška u zapadnoj i centralnoj Africi.

Regionalni savjetnik UNICEF-a za zapadnu i centralnu Afriku Jumiko Jokozeki rekla je da je u određenim afričkim zemljama, poput Burkine Faso, postignut određeni napredak.

Prema njenim riječima, napore dodatno otežavaju novi sukobi, kao i sve manja međunarodna izdvajanja za pomoć od početka globalne finansijske krize.

Brojne škole, koje se nalaze u zonama sukoba su zatvorene, ili je situacija preopasna da bi djeca išla na nastavu.

Jokozekijeva kaže da je Mali dobro napredovao u naporima za povratak djece u učionice, ali je puč iz 2012. godine izazvao haos u toj zapadnoafričkoj državi.

Prema podacima Uneska oko deset miliona djece u južnom i istočnom dijelu Afrike ne pohađa nastavu, a još 19 miliona u zapadnoj i centralnoj Africi.

Jokozekijeva smatra da je taj broj mnogo veći, jer podaci UNESKO dolaze iz rezultata popisa po školama. Ona je kao primjer navela rezultate ispitivanja po domaćinstvima, koji pokazuju da više od 23 miliona djece u zapadnoj i centralnoj Africi ne ide u osnovnu školu.

Rezultati istih ispitivanja u istočnom i južnom dijelu Afrike pokazuju da u tim regionima do 19 miliona djece ne ide u osnovnu školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije