Obrazovanje

U štrajku 13 fakulteta u Sarajevu

U štrajku  13 fakulteta u Sarajevu
U štrajku 13 fakulteta u Sarajevu

SARAJEVO - Trinaest fakulteta i akademija članica Sindikata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je stupilo je štrajk.

Tokom trajanja štrajka neće se odvijati nastavni procesi.

Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA, rekao je da je štrajk borba obespravljenih ljudi koji ne mogu na drugi način da riješe probleme.

"Mi smo bili dovoljno predusretljivi, nudili smo dijalog i dobijali samo prijetnje. Nevjerovatno je kako je razvijena 'demokratija' na Univerzitetu i koliko su nam rasprostranjene akademske slobode", tvrdi Zečević.

Dodaje da Kolektivni ugovor treba usaglasiti sa novim zakonom o visokom obrazovanju i materijalnim mogućnostima Kantona.

"Mi ne radimo na njemu ništa, jer želimo da razgovore nastavimo gdje su stali. Svaka izmjena na Prijedlogu kolektivnog ugovora sa naše strane bi bila shvaćena kao pokušaj nametanja naših rješenja", pojašnjava Zečević.

U zahtjevima Sindikata UNSA kao prioritet naglašava se potreba za potpisivanjem kolektivnog ugovora između Univerziteta u Sarajevu i Vlade Kantona Sarajevo. Problemi s kojima se sreću kadrovi Univerziteta, između ostalog, su česte izmjene Zakona o visokom obrazovanju, neulaganje u naučnoistraživački rad, neredovne isplate plaća, nemogućnost primanja mladih kadrova.

Sifet Kukuriz, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, smatra da ne postoji osnov za pregovore te da treba sačekati provođenje oktobarskih izbora i formiranje vlade.

"S obzirom na činjenicu da je glavni zahtjev Sindikata potpisivanje kolektivnog ugovora između Vlade KS i Sindikata UNSA, Ministarstvo smatra da u ovom trenutku ne postoje temeljne pretpostavke za otvaranje kvalitetnog pregovaračkog procesa, odnosno pregovaračkog procesa koji bi bio u interesu prava zaposlenika", kaže Kukuriz.

Muhamed Kozadra, v.d. premijera KS, kazao je da je Kanton Sarajevo izmirio sve obaveze prema Univerzitetu te da ne vidi razlog za štrajk.

Sa druge strane, predsjednik Sindikata UNSA kaže da "samo Bog zna do kada će trajati štrajk".

Univerzitet u Sarajevu, inače, broji 25 članica, a Sindikat UNSA 15.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije