Obrazovanje

Učenici ne razlikuju, pravu, polupravu, duž

Učenici ne razlikuju, pravu, polupravu, duž
Učenici ne razlikuju, pravu, polupravu, duž

BEOGRAD - Standardi postignuća učenika, koji definišu šta učenik zna i umije na kraju određenog ciklusa obrazovanja, nedovoljno se koriste u praksi i nisu prepoznati kao alatka za dobar rad nastavnika, pokazalo je istraživanje Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u Beogradu.

Učitelji i nastavnici doživaljavaju standarde, koji su donijeti 2011. kao administrativnu mjeru spolja nametnutu za kontrolu kvaliteta, pa đaci četvrtog i osmog razreda, koji su učestvovali u istraživanju nisu u stanju da, na primjer, iz srpskog uspješno formulišu ideju teksta ili da iz matematike prave razliku šta je prava, poluprava, duž...

Istraživanje rađeno na uzorku od 5.000 učenika pokazalo je da više od 50 odsto njih doslovno tumači tekst, a samo mali broj najnaprednijih izvodi složenije zaključke, tumači tekst i uviđa poentu, rekla je predstavnica Zavoda Jasmina Đelić na predstavljanju rezultata članovima Nacionalnog prosvetnog savjeta.

"Ne kažemo da treba spuštati standarde ali treba razmisliti da li je nastavnicima dovoljno jasno na čemu treba da rade do kraja četvrtog razreda", rekla je Đelić, smatrajući da treba preispitati i sadržaje udžbenika, ali i zahtjeve koji se postavljaju pred učenicima.

Ona je podsjetila da je posljednje istraživanje o postignućima učenika u Srbiji bilo 2004.

Istraživanje urađeno proljetos, slično nacionalnom, ima za cilj da otkrije da li učenici ostvaruju očekivane rezultate u odnosu na zadate standarde. U četvrtom razredu testirano je znanje iz srpskog, matematike i prirode i društva, a u osmom srpski i matematika.

U matematici četvrtaci najčešće griješe kod redoslijeda računskih pojmova, ne razlikuju pojmove prava, poluprava, duž, poznavanje pravila "veći za", "manji za", ne razlikuju formule za oblik i površinu pravougaonika, rekla je Đelić.

Na sva tri testa, deset odsto najslabijih učenika rješava prosječno 25 odsto zadataka, a 90 odsto najuspješnijih daju oko 85 procenata postignuća, pokazalo je istraživanje.

Takođe, pokazalo se da postoje razlike u obrazovanju đaka na selu i u gradskim sredinama, a da su djevojčice imaju značajno viša postignuća (61 odsto) od dječaka (54 procenta) na testu iz srpskog jezika.

Standardi su postavljeni tako da se očekuje da više od 80 odsto djece riješi pitanja za osnovnog nivoa, 50 odsto sa srednjeg, a oko 25 procenata đaka treba da bude uspješno na naprednom nivou.

Analiza je pokazala i da nastavnici koji su pregledali testove uopšte nisu poštovali uputstvo za ocjenjivanje, pa su sastavljači pitanja prinuđeni da prave testove zatvorenog tipa (na zaokruživanje), što može da zavara kad su u pitanju postignuća đaka, rečeno je na sjednici savjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije