Obrazovanje

Univerzitet u Banjaluci izmijenio princip stažiranja

Univerzitet u Banjaluci izmijenio princip stažiranja
Foto: Velibor Tripić | Univerzitet u Banjaluci izmijenio princip stažiranja

BANJALUKA - Upravni odbor Banjalučkog univerziteta na danas održanoj sjednici izmijenio je Odluku o pripravničkom stažu, prema kojoj dekani mogu, ali nisu obavezni da najboljeg studenta uzmu kao pripravnika na fakultetima.

"Članovi Upravnog odbora razmatrali su zaključak Proširenog kolegijuma u vezi sa Odlukom o obavljanju pripravničkog staža studenata. Zaključak je usvojen, a njegova tehnička obrada je u toku", saopštili su sa Univerziteta u Banjaluci. Stefan Kuzmanović, predstavnik banjalučkih studenata u Upravnom odboru, kaže da je sada odluka formirana u obliku "predlaže se i preporučuje" dekanima da omoguće obavljanje pripravničkog staža najboljim studentima generacije.

"Iako su se svi članovi složili s ovom odlukom, i ona ide na ruku studentima, ostaje neriješen suštinski problem, a to je da studenti nakon tog odrađenog pripravničkog staža nemaju stalan posao. Mnogo je bitnije njima omogućiti stalan posao", smatra Kuzmanović.

Stanko Stanić, dekan Ekonomskog fakulteta, tvrdi da princip organizovanja stažiranja treba biti nepromijenjen u odnosu na prošlogodišnju praksu.

"Ovo nije dobra odluka. Najboljim studentima treba obezbijediti mogućnost pripravničkog stažiranja i truditi se da ih zadržimo na našim fakultetima. Ekonomski fakultet će primiti na staž svog najboljeg studenta u toku ove godine. Mi ćemo predložiti raspisivanje konkursa za izbor na asistentsko mjesto i stalno zaposlenje", navodi Stanić.

On dodaje da sada dekani ne moraju ako ne žele primiti najboljeg na pripravnički staž.

Prema riječima Gorana Trbića, dekana Prirodno-matematičkog fakulteta, cilj ove odluke je da se najbolji studenti uzimaju kao asistenti ili istraživači jer ih je na fakultetima premalo, a ne kao pripravnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije