Obrazovanje

Univerziteti koji su odškolovali najviše milijardera

Univerziteti koji su odškolovali najviše milijardera
Univerziteti koji su odškolovali najviše milijardera

LONDON - Najveći broj današnjih milijardera studirao je na Univerzitetu Pensilvanije, na drugom mjestu je Harvard a na trećem Jejl, prema ovogodišnjoj listi univerziteta koji su odškolovali najviše budućih bogataša, koju je sastavio britanski BBC.

Prvih 8 od ukupno 20 univerziteta na listi su američki, prenose belgijski mediji.

Tako je na četvrtom mjestu Univerzitet Sjeverna Karolina, na petom Prinston, na šestom Kornel, ispred Stanforda i Berklija, koji su sedmi, odnosno osmi.

Tek na devetom mjestu ove liste našao se jedan univerzitet van teritorije SAD, i to Mumbajski, deseta pozicija je pripala Londonskoj školi ekonomije, a na 11. mjestu je moskovski državni univerzitet Lomonosov.

Na 12. poziciji po broju diplomaca koji su se kasnije obogatili je univerzitet u Teksasu, 13. je Dartmutski koledž, a slijede Mičigenski, Njujorški, Djuk i Kolumbijski univerzitet. Listu od prvih 20 zaključuju Braun univerzitet na 18. mjestu, pa Masačusetski tehnološki univerzitet i na kraju ETH univerzitet.

Među 2.300 miljardera odškolovanih na navedenim univerzitetima, četvrtina ih je završila strukovne ili magistarske studije, a svaki deseti doktorske.  

Najbolji evropski univerziteti, kao što su Oksford ili Kembridž, najčešće nisu rasadnici velikog broja budućih milijardera.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj miljardera najčešće živi u Njujorku, Moskvi ili Londonu, i da rade u najvećem broju u finansijskom, investicionom i bankarskom sektoru.

Paradoksalno, Nigerija je zemlja sa najvećim brojem djece koji ne pohađaju školu, ali i sa najvećim brojem milijardera na afričkom kontinentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije