Obrazovanje

Upoznajte najuspješnije studente, stipendiste Fonda "Dr Milan Jelić" (FOTO)

Upoznajte najuspješnije studente, stipendiste Fonda "Dr Milan Jelić" (FOTO)
Upoznajte najuspješnije studente, stipendiste Fonda "Dr Milan Jelić" (FOTO)

Učenje, znanje i rad ne ostaju bez nagrade, o čemu može da svjedoči više od 1.500 mladih talenata, koji su dio osmogodišnje istorije Fonda "Dr Milan Jelić".

Otkako je rođena ideja o dodjeljivanju stipendija iz ovog fonda, u najuspješnije mlade talente Republike Srpske u oblastima visokog obrazovanja, naučno-istraživačke djelatnosti, umjetnosti i inovatorastva uloženo je više od 7,9 miliona KM.

Osim desetkama u indeksima, stipendisti mogu da se pohvale izvrsnim rezultatima u naučno-istraživačkom radu i nagradama na uglednim međunarodnim i domaćim takmičenjima.

Najbolji među najboljim studentima Republike Srpske na domaćim i inostranim univerzitetima okupiće se na tradicionalnom, Petom forumu stipendista Fonda "Dr Milan Jelić" u petak, 4. septembra, a ugostiće ih Vlada RS, a ovom prilikom predstavljamo najbolje od najboljih po studijskim ciklusima i naučnim oblastima.

Na trećem ciklusu studija najbolji stipendisti Fonda su Vladimir Vujović i Mitar Simić, koji se nalaze na doktorskim studijama  na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Vladimir je za vrijeme studiranja objavio značajan broj naučnih radova u prestižnim naučnim časopisma sa SCI liste. Učestvuje i u realizaciji "Tempus' projekata i projekata finansiranih od strane Ministarstva nauke i tehnologije RS. Stalni je član organizacionog odbora, kao i aktivni recenzent međunarodne konferencije iz informacionih tehnologija "Infoteh". Mitar Simić, pored plodonosnog NI rada, dvije godine je bio angažovan na projektu SENSEIVER iz FP7 grupe poziva. U svojoj biografiji može da se pohvali sa  više od 15 naučno-stručnih radova na međunarodnim konferencijama i u časopisima iz oblasti primijenjene elektronike.

Radoslav Pantić i Valentina Vukmirović najbolji su studenti drugog ciklusa studija. Radoslav je master student Univerziteta u Lozani (Odsjek za telekomunikacije), koji je u prvih deset najbolje rangiranih univerziteta u svijetu. Radio je na poznatim međunarodnim projektima kakav je projekat  CERN. Valentina je student Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i objavila je više od deset radova na više domaćih i međunarodnih naučnih konferencija.

Od stipendista prvog ciklusa na stranim univerzitetima ističe se Ratko Darda sa prosjekom 10.00 i objavljena dva rada u prestižnim naučnim časopisima sa međunarodne SCI liste. Student je treće godine Univerziteta na Primorskoj (Slovenija), a master studije nastaviće na Univerzitetu Pariz Didro. Kao srednjoškolac četiri puta je predstavljao BiH na međunarodnim matematičkim olimpijadama i osvojio dvije bronzane medalje.

Sa prosjekom 10.00, student četvrte godine Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Nikolina Makivić iz Banjaluke na vrhu je liste stipendista iz oblasti inženjerstva i tehnologije. Poslije završene gimnazije, opredijelila se za tehnologiju jer pruža mogućnost izučavanja procesa proizvodnje hrane, kao i njenih fizičkih, hemijskih i mikrobioloških karakteristika.

Dejan Lalatović, student Fakulteta računarskih nauka na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment, najbolji je u prirodnim naukama s prosjekom ocjena 10.00. I pored studija trenutno volontira na Univerzitetu u oblastima internet marketinga i internet  administracije.

Prosjekom 10.00 može da se pohvali i Jelica Rastoka, prva na listi studenata iz oblasti društvenih nauka. Jelica je student druge godine Ekonomskog fakulteta u Banjaluci. Osnovnu i srednju školu je završila kao učenik generacije, uz učešće na brojnim regionalnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih oblasti, osvajajući najbolje plasmane. Najistaknutije rezultate postizala je iz matematike i fizike, te informatike i inovatorstva. Jelica govori engleski, njemački i španski, a sporazumijeva se i na ruskom i francuskom.

Jovana Smiljanić student je pete godine Veterinarskog fakulteta u Univerziteta u Sarajevu. Prije dvije godine proglašena je najboljim studentom  na  Univerzitetu  u Sarajevu iz oblasti veterinarske medicine. Stipendista je Fonda "Dr Milan Jelić" već četiri godine i prva na listi iz oblasti poljoprivrednih nauka te redovan učesnik stručnih kongresa u BiH i inostranstvu.

Već tri godine stipendista Fonda "Dr Milan Jelić" je i Nina Vukičević, student Medicinskog fakultet u Banjaluci i prva na listi stipendista iz područja medicinskih i zdravstvenih nauka.

Po završetku studija se nada daljem napredovanju u struci - farmaciji.

Sara Rondaš je student četvrte godine Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, na Odsjeku za francuski jezik i književnost. Pored francuskog, tečno govori engleski i španski jezik. Želja joj je da se posveti traduktologiji, disciplini koja izučava sve vidove prevođenja.

Među stipendistima koji su se posvetili umjetnosti na prvom mjestu je Vanja Ćirković, student četvrte godine Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Mlada harmonikašica je učestvovala na najprestižnijim takmičenjima, gdje je osvajala prva mjesta, a predstavila se na koncertima u inostranstvu. Visoke rezultate postiže na raznim međunarodnim takmičenjima i festivalima za solo harmoniku, a prošle godine je pobijedila na takmičenju u Sankt Peterburgu.

Pokazatelji

Predsjednik Fonda "Dr Milan Jelić" i ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić smatra da je najbolji pokazatelj uspješnosti politike stipendiranja Fonda sve veći broj studenata iz RS na prestižnim svjetskim univerzitetima, kao i prepoznatljivost naših studenata u naučno-istraživačkom radu, inovatorstvu i umjetnosti.

"To je vidljivo i u stalnom porastu broja objavljenih naučnih radova u poznatim međunarodnim naučnim časopisima, kao i broju osvojenih nagrada na uglednim takmičenjima u RS, BiH i inostranstvu", kaže Komić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije