Obrazovanje

Uspjeh profesorke Tatjane Jurić: Prvo mjesto za lekciju o stereotipima

Uspjeh profesorke Tatjane Jurić: Prvo mjesto za lekciju o stereotipima
Uspjeh profesorke Tatjane Jurić: Prvo mjesto za lekciju o stereotipima

BANJALUKA - Tatjana Jurić, profesorka istorije u okviru IB programa Gimnazije u Banjaluci, uspješno je osmislila lekciju o stereotipima, zahvaljujući kojoj je osvojila prvo mjesto na takmičenju "Obrazovni izazov: podučavanje osjetljive istorije u podijeljenim društvima" u organizaciji Evropskog udruženja nastavnika EUROCLIO.

Zasluženo prvo mjesto i nagrada ogledaju se u tome da je Jurićeva dobila čast da od 19. do 24. marta naredne godine učestvuje na godišnjoj konferenciji Udruženja EUROCLIO u Belfastu, gdje će prezentovati svoju lekciju i koja će biti objavljena na na sajtu www.historina.eu.

Na ovom konkursu učestvovali su još nastavnici iz Egipta, Portugala, Austrije i Libana.

Profesorka Jurić kaže kako je baš tu lekciju napisala za nekoliko časova, iako je nekoliko mjeseci prikupljala potrebni materijal, te da je zadovoljna ostvarenim rezultatom, pogotovo kada je to priznato od strane eksperata.

Ova lekcija prezentuje inovativnu metodologiju kako se baviti određenim pitanjem koje nije dovoljno istraženo te se ne koristi dovoljno u nastavi istorije.

"Stereotipi su oblik diskriminacije gdje se određenoj grupi u društvu sudi na osnovu pretpostavki ili nekih realnih ili nerealnih karakteristika. U Manifestu evropskih istoričara se spominje da kvalitetna nastava istorije treba da radi na demistifikovanju stereotipa, jer je to sastavni dio prevencije bilo kojeg oblika diskriminacije, time se zasustavlja razvoj predrasuda. Stereotipi i predrasude u određenim istorijskim i sociološkim okolnostima lako mogu dovesti do diskriminacije, jer ako imate diskriminaciju u određenim stanjima tenzije, vrlo lako se može desiti zločin, pa čak i genocid", kazala je Jurićeva.

Njen rad je izabran jer je ispunio sve kriterijume, a ta lekcija mora biti napisana tako da se može primijeniti u bilo kojoj zemlji svijeta, jer je to univerzalna i multiperspektivna lekcija koja pomaže profesorima i nastavnicima da analiziraju stereotipe i napisana je za starosnu grupu od 12 do 18 godina i u skladu sa Manifestom Evropskog udruženja istoričara.

Rad je morao ispuniti pravila izbjegavanja emocionalnog, subjektivnog i uvredljivog govora, podsticanje uvažavanja razlika kao i podsticanje učenika na kritičko razmišljanje kako ne bi upali u zamku stereotipa.

Kreirala radionicu o holokaustu

Tatjana Jurić kreirala je i radionicu o podučavanju o holokuastu i obilježavanju Međunarodnog dana holokausta, koju izvodi već nekoliko godina na seminaru za profesore istorije i srpskog jezika u Kozarskoj Dubici.

"Tu radionicu sam držala i u Istorijskom muzeju u Sarajevu, a držala sam je i u Skoplju u Muzeju žrtava holokausta", kazala je Jurićeva.

Ona predaje istoriju u programu međunarodne mature na engleskom jeziku.

"Radim po međunarodnom specifičnom preduniverzitetskom programu koji postoji u 160 zemalja svijeta, a u Republici Srpskoj postoji jedino u našoj gimnaziji, dok IB program na prostoru BiH ima još u Sarajevu i Mostaru", navela je Jurićeva.***

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije