Obrazovanje

Uspješno završen proces reakreditacije Univerziteta

Uspješno završen proces reakreditacije Univerziteta
Foto: Srna | Uspješno završen proces reakreditacije Univerziteta

ISTOČNO SARAJEVO - Komisija domaćih i međunarodnih stručnjaka za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuka o akreditaciji završila je danas proces reakreditacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i akreditacije 12 prijavljenih studijskih programa, te dala preporuke šta se mora uraditi u narednom petogodišnjem periodu.

Načelnik Odjeljenja za akreditaciju u Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Jugoslav Vuk Tepić rekao je da je proces reakreditacije Univerziteta i akreditacije studijskih programa usješno završen.

"Proces je sjajno završen, s obzirom da smo imali kratke rokove za pripremu, tako da ćemo po prvi put imati, uz reakreditovanu ustanovu i reakreditovane studijske programe", izjavio je Tepić novinarima u Istočnom Sarajevu.

To zapravo govori, prema riječima Tepića, da je na sceni sistem obezbjeđenja kvaliteta koji sad već ima kvalitet, jer se ne radi prvi put.

On je naglasio da se u Republici Srpskoj teži da u sistemu obezbjeđenja kvaliteta visokog obrazovanja ima ono što je pod sintagmom kultura kvaliteta prepoznato u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Tepić je istakao da za reakreditaciju, odnosno akreditaciju postoje više visokih kriterijuma koji su morali ispuniti i Univerzitet i studijski programi, dodavši da su u proces reakreditacije prvo krenuli javni univerziteti u Srpskoj, nakon čega će ići i privatne visokoškolske ustanove.  

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić izrazio je zadovoljstvo završetkom procesa reakreditacije Univerziteta i akreditacije studijskih programa.

"Zadovoljni smo, proces je bio dugotrajan. Prije godinu dana su već bili gotovi izvještaji koji sadrže više od 1.000 stranica tekstova, dokaza, slika, potvrda o funkcionisanju našeg univerziteta i studijskih programa", rekao je Bokonjić, podsjetivši da je ovaj univerzitet 2013. godine prvi koji je akreditovan u BiH.

On je naglasio da je u međuvremenu došlo do izmjene kriterijuma EU koji su ispoštovani, te dodao da su prevaziđeni i problemi u vezi sa procedurom akreditacije univerziteta u BiH, čime je izbjegnuta mogućnost gašenja međunarodne saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

"Ogromnim trudom svih učesnika u ovoj priči, a posebno rektorskih konferencija Republike Srpske i BiH, te javnih univerziteta, došlo se do kompromisa, odnosno rješenja koji je omogućio potpisivanje i komisija koje su krenule u akreditaciju i zbog svega toga se ovo i desilo", istakao je Bokonjić.

Prema njegovim riječima, Komisija je bila prilično ozbiljna i odgovorna, postavljala je mnogo pitanja, a otkrivene su sve prednosti i slabosti.

"Ono što je nama jako značajno, kroz preporuke koje su nam rečene, a koje ćemo dobiti u pisanom obliku za oko 10 dana, mi smo dobili vjetar u leđa, za dalji razvoj ovog univerziteta, te suštinsko unapređenje kvaliteta", rekao je prorektor, dodavši da je Komisija rekla da se hitno "diže" istraživački rad na Univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije