Obrazovanje

"Veliki brat" neće u kabinete informatike

"Veliki brat" neće u kabinete informatike
Foto: N.N. | "Veliki brat" neće u kabinete informatike

BANJALUKA - U pojedinim osnovnim školama dešavalo se da učenici oštete vrijednu opremu u kabinetima informatike, zbog čega su postojale inicijative da se u njih postavi video-nadzor.

Miroslav Popržen, direktor Osnovne škole "Sveti Sava", kaže da je postojala  incijativa Savjeta roditelja da se postavi video-nadzor u kabinet informatike.

"Rado bismo stavili nadzornu kameru u kabinet informatike jer smo za četiri godine morali promijeniti 16 računara. Radi se o vrijednoj opremi koju su djeca oštetila - otvarali su kućišta računara, pokidali miševe, tastature i drugu opremu", rekao je  Popržen.

Od ove ideje u toj školi su odustali jer ne znaju da li se time narušava privatnost učenika.

"Normalno bi bilo da se uvede video-nadzor s tim da ne bi smjelo biti audio-zapisa. U slučaju ako nastane neka šteta na opremi, lako bi se moglo utvrditi kako je nastala", dodao je  Popržen.

Informatička oprema u kabinetu informatike u OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" stara je  oko četiri godine.

Dušan Mišljenović, direktor ove škole, kazao je da ova obrazovna ustanova ima video-nadzor oko škole, ali ne u objektu.

"Nismo razmišljali o uvođenju video-nadzora u kabinet informatike jer je tu neophodna kontrola nastavnika i oni  su zaduženi za opremu. Nije bilo oštećenja opreme, a urađeni su zaštitni programi koji ne dozvoljavaju učenicima da posjećuju nedozvoljene sajtove. Time je smanjena i mogućnost pojave virusa", kazao je Mišljenović.

Milenko Savičić, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić", kazao je da je u ovu školu nedavno uveden video-nadzor.

"Čujem da ovih dana provaljuju u škole i oštećuju video-nadzore, pri tome ne uzimajući ništa. Naši učenici nisu oštećivali informatičku opremu, a video-nadzor u školi nam dosta pomaže", rekao je Savičić.

Dodao je da nisu razmišljali da uvedu video-nadzor u kabinet informatike jer smatra da se time narušava privatnost učenika.

Milkica  Nikić, direktorica OŠ "Jovan Cvijić", kazala je da imaju instaliran video-nadzor u školi, ali da po kabinetima nemaju zbog poštovanja privatnosti djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije