Obrazovanje

Veliki broj propusta u obrazovnim ustanovama i bolnicama u RS

Veliki broj propusta u obrazovnim ustanovama i bolnicama u RS
Veliki broj propusta u obrazovnim ustanovama i bolnicama u RS

BANJALUKA - Od 500 škola, vrtića, domova za smještaj i bolnica u RS, koje su prošle i ove godine kontrolisali inspektori, u svakoj četvrtoj ustanovi utvrđeni su propusti.

Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove, kazala je da je utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane mnogo rjeđe od utvrđivanja nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu.

"Propusti koje su inspektori utvrdili u kontrolama odnosili su se upravo na neredovno obavljanje sanitarnih pregleda lica koja rukuju hranom, kao i pohađanje dodatnih edukacija o higijeni hrane, neredovno ispitivanje sirovina i gotovih proizvoda i slično, te su inspektori nalagali preduzimanje mjera u cilju otklanjanja nepravilnosti", navela je Makivićeva.

Prema izvještaju opštinskih inspektora za hranu, u 2016. godini izvršeno je oko 430 kontrola u školama, vrtićima, domovima za smještaj i bolnicama, u kojima su inspektori u 99 slučajeva utvrdili propuste u radu, dok je za tri mjeseca ove godine izvršeno oko 75 kontrola i u 23 slučaja utvrđeni su propusti.

"Inspektori kontrolišu higijenske uslove objekta, opreme, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, higijenske postupke zaposlenih i drugo. Lica koja su zaposlena na poslovima u proizvodnji, na pripremi, obradi, preradi, doradi, pakovanju, prometu i usluživanju hrane, stavljaju se pod poseban zdravstveni nadzor, koji obuhvata obavljanje sanitarnih pregleda prije zapošljavanja i periodično u toku obavljanja poslova, kao i praćenje kliconoštva otkrivenog sanitarnim pregledom", navela je Makivićeva.

U domovima zdravlja kažu da prilikom obnavljanja sanitarnih knjižica kod osoblja vrtića i škola koje radi s hranom, zdravstveni pregledi najčešće pokažu prisustvo bakterija u nosu i grlu i parazite u stolici.

U Domu zdravlja Ribnik kažu da obnavljanje sanitarnih knjižica najčešće pokaže da radnici u školama i vrtićima imaju neke bakterije, najčešće streptokoka u grlu, i da, s obzirom na to da se bakterije lako prenose, ta lica ne smiju raditi dok ponovni pregled ne pokaže da su izliječeni.

Boban Jovičević, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Bijeljina, kazao je da je u toku vanredna kontrola higijene i kvaliteta hrane u deset predškolskih ustanova, 13 osnovnih i šest srednjih škola, na fakultetima i u domovima za djecu, omladinu i stare na području grada.

Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko Banjaluka, kazala je da se u 22 vrtića na području grada kontrole vrše skoro svakodnevno.

"Imali smo sporadične slučajeve da kod radnika sanitarni pregledi pokažu prisustvo bakterija u grlu. Ti radnici se odmah udaljavaju iz ustanove, dok se ne izliječe i nalaz ne bude sterilan. Mi u međuvremenu dezinfikujemo sve prostorije i radne površine i preduzmemo sve mjere da se spriječi širenje", kaže Kurtinovićeva.

Visoke temperature

Nastupanjem visokih dnevnih temperatura intenziviraju se kontrole proizvodnje i prometa hrane, a prioritet se daje objektima u kojima postoji veći rizik od trovanja hranom.

"To su objekti brze hrane, poslastičarnice, objekti u kojima se proizvodi sladoled, restorani, roštiljnice i slično", navode u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

U periodu visokih dnevnih temperatura u pojedinim vrstama hrane dolazi do bržeg razmnožavanja bakterija zbog čega može doći do trovanja hranom. Naročito pogodne namirnice za razvoj bakterija su meso i prerađevine od mesa, mlijeko i mliječni proizvodi, majoneze, jaja, sladoled, kolači - naročito s kremovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije