Obrazovanje

Veliki interes osnovaca za školske sekcije

Veliki interes osnovaca za školske sekcije
Foto: N.N. | Veliki interes osnovaca za školske sekcije

BANJALUKA - Banjalučki osnovci rado učestvuju u radu školskih sekcija, u kojima po svojim željama mogu da biraju program, ali i da se osjećaju komotnije i slobodnije u odnosu na redovnu nastavu.

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" učenici mogu da biraju između 24 sekcije, a pored onih uobičajenih, izdvajaju se sekcija kaligrafije i "Mladi čitaoci".

"Sekcija kaligrafije (lijepog pisanja) počela je s radom u septembru 2015, pod vodstvom Gorana Dedića, profesora razredne nastave. Trenutno broji 10 članova. Neki od njenih polaznika bili su i pobjednici konkursa 'Najljepši ćirilični rukopisi', u kategoriji mladih osnovaca u RS", kazala je Jelena Vuletić, zamjenica direktora ove škole, dodajući i da je ekološka sekcija dosta dobro posjećena.

Učenici OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" mogu pohađati čak 21 sekciju, a prema riječima Tatjane Vilendečić, direktorice ove škole, najviše se opredjeljuju za ritmičku, dramsku i likovnu sekciju.

"U školi su zastupljene i sekcija mladih hemičara, folklorna, cvjećarska, saobraćajna, novinarska, vajarska, slikarsko-aranžerska, biološka, kao i brojne sportske. Broj učenika po sekcijama kreće se od 36 do 144", rekla je Vilendečićeva.

Rajka Čajić, direktorica OŠ "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu, zadovoljna je odzivom učenika u sekcijama.

"Djeca vole kada je nastava malo komotnija i slobodnija, a u sekcijama mogu birati program prema svojim željama", rekla je Čajićeva.

Dodala je da je problem što se rad sekcija realizuje tokom trajanja sedmog časa, zbog čega mnogi đaci ne mogu da prisustvuju.

"Više od 80 odsto učenika su putnici, njihovi autobusi su podešeni tako da idu nakon završetka šestog časa", kazala je Čajićeva.

Učenici ove škole svojevremeno su imali sekciju izrade rukotvorina, za koju je vladalo veliko interesovanje đaka i roditelja. Ova radionica se sada povremeno održava, a na njoj đaci čak uče kako da izrade zmijanjski vez.

U OŠ "Dositej Obradović" najposjećeniji je "English club", koji ima 60 polaznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije