Obrazovanje

Za 7 prosvjetara utvrđena nesposobnost za rad

Za 7 prosvjetara utvrđena nesposobnost za rad
Za 7 prosvjetara utvrđena nesposobnost za rad

BANJALUKA - Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske u prošloj godini obavio je 2.454 sistematska pregleda prosvjetnih radnika zaposlenih u osnovnim školama Srpske, te utvrdio da je 98,4 odsto sposobno, 1,3 odsto privremeno nesposobno, a 0,28 odsto, odnosno 7 radnika nesposobno za svoj posao.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Zavoda za medicinu rada i sporta Srpske Vesna Paleksić rekla je da su najčešća oboljenja prosvjetara iz grupe: oboljenja oka i pripojaka oka, zatim kardiovaskularna oboljenja, te oboljenja žlijezda sa unutrašnjim lučenjem - najčešće je dijagnostikovana prekomjerna tjelesna težina i poremećaj rada štitne žlijezde.

"U prethodnoj godini u našu ustanovu na vanredni pregled upućeno je šest prosvjetnih radnika iz osnovnih škola i jedan radnik iz srednje škole, a u 2015. godini do sada je obavljen jedan vanredni pregled radnika iz srednje škole", navela je Paleksićeva.

Ona je naglasila da se vanredni pregledi obavljaju na zahtjev školskih odbora, i da su uglavnom zbog psihičkih poremećaja, neprilagođenog ponašanja ili sumnji na bolesti zavisnosti.

"Duševna oboljenja sporadično se susreću i oboljeli se uglavnom isključuju iz nastavnog procesa bilo da se premještaju na drugo radno mjesto bez učešća u nastavi, bilo da se upućuju organu vještačenja Fonda PIO radi ocjene radne sposobnosti, odnosno penzionisanja. Psihijatrijska oboljenja, iako se susreću i jesu problem za školu, ne predstavljaju tako veliki problem, jer se lakše prepoznaju", rekla je Paleksićeva.

Ona je navela da trenutno najveći problem predstavljaju poremećaji ličnosti i ponašanja, zatim duševni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani alkoholom ili upotrebom psihoaktivnih sredstava, jer se teže prepoznaju, a imaju razorne posljedice i po učenike i nastavni proces, ali i oboljele prosvjetare, njihove porodice i okolinu.

Paleksićeva kaže da kada je riječ o ovim poremećajima postoji veliki otpor kod oboljelih prosvjetnih radnika u smislu dijagnostike, liječenja i ocjene zdravstvene sposobnosti.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Zavoda za medicinu rada

i sporta Republike Srpske istakla je da je Zavod zajedno sa još jednim brojem zdravstvenih ustanova širom Srpske ovlašćen za obavljanje sistematskih pregleda radnika u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

Ona je dodala da se, kada je riječ o Zavodu, pregledi obavljaju Zavodu u Banjaluci i u regionalnim centrima u Prijedoru, Doboju, Bijeljini i Trebinju, a pregled obuhvata: anamnestičke podatke i pregled specijaliste medicine rada sa osnovnim antropometrijskim podacima; osnovne laboratorijske nalaze; EKG; ispitivanje funkcije organa vida; ispitivanje funkcije organa sluha, psihološki pregled i RTG pluća.

"Naš utisak je da se pregledi zakazuju redovno u posljednje dvije-tri godine. Škole koje su se opredijelile da preglede obavljaju kod nas u posljednje tri godine dolaze redovno, u skladu sa zakonom", navela je Paleksićeva.

Predsjednik aktiva direktora osnovnih škola na području Laktaša, Srpca, Prnjavora i Gradiške Radoslav Savanović rekao je Srni da se u svim školama na ovom području sistematski pregledi obavljaju redovno, i da nije bilo spornih situacija u smislu upućivanja zaposlenih na vanredne komisijske preglede, niti utvrđene nesposobnosti za rad.

"Cijena pregleda za naše uslove je prilično visoka, jer iznosi 50 KM po radniku, a pokrivamo ih iz svojih materijalnih troškova, ali s obzirom na potrebu i zakonsku obavezu uspijevamo da to riješimo", rekao je Savanović.

Predsjednik aktiva direktora osnovnih škola u Berkovićima, Nevesinju, Gackom, Bileći, Ljubinju i Trebinju Slavko Novaković kaže da se u ovim školama redovno godišnje obavljaju sistematski pregledi zaposlenih i da do sada nije bilo nikakvih problema.

"Smatram da bi trebalo promijeniti kriterijume ovih pregleda, posebno u dijelu kontrole eventualnog prisustva neke zarazne bolesti i kontrole psihičkog zdravlja, ali da su neki pregledi, kao što je pregled kapacitet pluća, gotovo pa nepotrebni", istakao je Novaković.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, nastavnici, stručni saradnici i ostali radnici škole moraju obaviti ljekarski sistematski pregled svake godine prije početka redovne nastave.

Nastavnici, stručni saradnici i ostali radnici koji boluju od zarazne ili duševne bolesti, korisnici droge i alkoholičari ne mogu raditi u školi.

Ako postoji osnovana sumnja da je nastavniku ili stručnom saradniku narušeno psihičko ili fizičko zdravlje, zbog čega je smanjena njegova sposobnost obavljanja vaspitno-obrazovnog rada, školski odbor na prijedlog direktora, nastavničkog vijeća, savjeta učenika ili savjeta roditelja donosi odluku o upućivanju radnika na komisijski ljekarski pregled kod nadležne zdravstvene ustanove.

Ako nadležna zdravstvena ustanova utvrdi da je psihičko ili fizičko zdravlje zaposlenog narušeno i bitno smanjena njegova sposobnost za obavljanje vaspitno-obrazovnog rada, školski odbor donosi odluku o oslobađanju radnika od neposrednog vaspitno-obrazovnog rada sa učenicima.

Ako škola ne može obezbijediti drugi posao koji odgovara stručnoj spremi i preostaloj radnoj sposobnosti licu za koje je utvrđeno da je njegovo psihičko ili fizičko zdravlje narušeno, obezbjeđuje se materijalna i socijalna sigurnost u skladu sa Zakonom o radu, Opštim kolektivnim ugovorom i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske.

Nastavnici, stručni saradnici i ostali radnici koji odbiju da odu na komisijski ljekarski pregled čine težu povredu radne dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije