Obrazovanje

Za obaveznu srednju školu nedostaju i novac i đaci

Za obaveznu srednju školu nedostaju i novac i đaci
Za obaveznu srednju školu nedostaju i novac i đaci

SARAJEVO - Mada bi značilo povećanje zaposlenosti, obavezno srednjoškolsko obrazovanje u trajanju od dvije godine uvedeno je u tri kantona u Federaciji BiH, ali nije zaživjelo u praksi, dok u ostalim kantonima nije ni propisano zakonom.

U ministarstvima obrazovanja kažu da su osnovni razlozi nedostatak finansija, planova i programa, dok negdje za to nema ni zainteresovanih.

"Obavezno srednjoškolsko obrazovanje u trajanju od dvije godine bi povećalo zaposlenost. To je i evropski standard. Imali bismo više školovanog kadra nakon što se bilježi trend smanjenja upisanih u srednje škole. Međutim, u kantonima gdje je uvedeno nije zaživjelo. Nema planova i programa, u budžetima ministarstava obrazovanja je potrebno planirati stavku za ovo. Nisu stvoreni preduvjeti", kazala je Elvira Dilberović, ministrica obrazovanja FBiH.

Istakla je da će ovo biti tema sastanka Koordinacije ministara obrazovanja u FBiH i da bi bilo dobro formirati ekspertnu grupu, koja će raditi na tome, te da je moguće uvesti obavezno dvogodišnje srednjoškolsko obrazovanje u FBiH do naredne školske godine ako za to bude volje.

"Ovdje se radi o stručnom usavršavanju profila koji se traže na tržištu rada, o stručnim školama poput mašinskih. Recimo, puno se traži i varioca", napomenula je Dilberovićeva.

Obavezno srednjoškolsko dvogodišnje obrazovanje zakonom je propisano i uvedeno u Unsko-sanskom, Bosanskopodrinjskom i Sarajevskom kantonu.

Ministar obrazovanja BPK Damir Žuga istakao je da nema zainteresovanih pa se sada pitaju da li ovo ima svrhe. Ipak, dodao je, to znači i da u ovom kantonu nema đaka koji odustaju od školovanja nakon završene osnovne škole nego učenici upisuju trogodišnju ili četvorogodišnju srednju školu.

"Obavezno dvogodišnje srednjoškolsko obrazovanje je pilot projekat sa Srednjom stručnom školom 'Džemal Bijedić' u Goraždu. Vjerovatno bismo ga proširili na druge škole da ima zainteresovanih. To nam je stvorilo samo obavezu da se osigura besplatno sve, prevoz, knjige i ostalo", kazao je Žuga.

Dodao je da je potreban iskorak u smislu da se ide na obaveznu cijelu srednju školu, ali da za to treba dosta novca, kao što ga treba i za dvogodišnje srednjoškolsko obrazovanje.

Vlada FBiH nedavno je na sjednici razmatrala i prihvatila informaciju o uvođenju obaveznog srednjoškolskog obrazovanja od dvije godine u FBiH, koja će, zajedno s preporukama, biti upućena vladama kantona.

Po toj informaciji, zakoni u tri kantona gdje je uvedena obavezna srednja škola u trajanju od dvije godine nisu praćeni podzakonskim aktima, te je preporučeno da se to što prije učini, kao i da u taj proces treba uključiti i škole i poslodavce.

"U ostalim kantonima ova vrsta obrazovanja nije uvedena niti propisana zakonima. Njihova namjera je da to urade u narednom periodu, za šta treba ispuniti finansijske uslove", navedeno je u informaciji.

Ana Kordić, savjetnica ministrice obrazovanja Zapadnohercegovačkog kantona, kazala je da o ovome nisu intenzivnije i ozbiljnije razmišljali, ali da će pratiti trendove u Evropi i regionu, te nastojati djeci omogućiti osnovne vještine potrebne za tržište rada.

S druge strane, u Ministarstvu obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona odgovaraju da u načelu podržavaju potrebe za uvođenjem obaveznog srednjeg obrazovanja, ali da su ovakvi prijedlozi trenutno preuranjeni imajući u vidu da je za ovo potrebno dodatnih oko sedam miliona KM budžetskih sredstava.

"Postavlja se opravdanim i pitanje pravnog osnova za izdvajanje sredstava za finansiranje dijela obrazovanja (jedna ili dvije godine), a da pri tome takvi učenici ne dobijaju diplomu o završenom stepenu srednjeg obrazovanja", naveli su u ovom ministarstvu.

Omer Korjenić, direktor Zavoda za zapošljavanje FBiH, istakao je da podržavaju uvođenje obaveznog srednjoškolsko obrazovanja, što bi trebalo da dovede do sticanja određene kvalifikacije, koja bi tim osobama otvorila vrata tržišta rada, odnosno poboljšala njihovu konkurentnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije