Obrazovanje

Za pripremu djece za polazak u školu 215.000 KM

Za pripremu djece za polazak u školu 215.000 KM
Za pripremu djece za polazak u školu 215.000 KM

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske planiralo je 215.000 KM za osposobljavanje ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u kojima će biti izvođena pripremna nastava za polazak u školu za djecu koja ne borave u vrtićima.

Ovim programom biće obuhvaćena 31 predškolska ustanova u Srpskoj, a priprema za polazak u školu izvodiće se od ponedjeljka, 3. marta, i trajaće najmanje tri mjeseca, svaki radni dan po tri časa u ukupnom dnevnom trajanju od 180 minuta.

Preporuka Ministarstva je da se ovaj program izvodi od 9 do 12 časova, ukoliko je to moguće obezbijediti.

Uzimajući iznos bruto obaveza od 663 KM za vaspitno-obrazovnog radnika za pola radnog vremena, s obzirom na to da program traje tri sata, te ostale troškove u vrijednosti od 100 KM, visina troškova za jednu vaspitnu grupu za jedan mjesec iznosi 763 KM, a za tromjesečni program za jednu vaspitnu grupu 2.290 KM.

Informaciju o planu raspodjele sredstava za program predškolskog vaspitanja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u školu, koja nisu obuhvaćena nekim od predškolskih programa, Vlada Srpske usvojila je na posljednjem zasjedanju.

Iz Vlade podsjećaju da djeca ostvaruju pravo na besplatan vaspitno-obrazovni program, što uključuje bruto obaveze za vaspitno-obrazovne radnike i nabavku didaktičkog materijala, a isključuje obezbjeđenje ishrane, smještaja i zbrinjavanja djece u ustanovama.

Najviše prijavljene djece i formiranih vaspitnih grupa ima Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, kojem će biti dodijeljeno 36.640 KM, dok po jednu vaspitnu grupu imaju vrtići u Berkovićima, Bileći, Kostajnici, Kneževu, Loparama, Ljubinju, Srpcu, Srebrenici, Tesliću, Šamcu i Šekovićima.

Iz resornog ministarstva napominju da u ovaj plan raspodjele sredstava nisu uvrštene predškolske ustanove iz Bijeljine, Bratunca, Gradiške, Prijedora, Prnjavora, Sokoca, Trebinja i Foče, koje su uključene u projekat "Povećajmo mogućnosti djeci u BiH za rano učenje" koji finansira kancelarija UNICEF-a, a za koji je Vlada obezbijedila 50.670.00 KM za sprovođenje projekta u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije