Obrazovanje

Za sanaciju škola više od 11 miliona KM

Za sanaciju škola više od 11 miliona KM
Za sanaciju škola više od 11 miliona KM

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas da je sanacija objekata od predškolskog do visokoškolskog nivoa, prema procjenama, trebalo da iznosi više od 11 miliona KM, ali da će taj iznos biti veći, jer je UNDP za četiri škole u Doboju proširio listu radova na 2,5 miliona KM.

 Mutabdžija je nakon sastanka u Banjaluci sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih škola ponovio da će nastava u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj početi 1. septembra.

"U zavisnosti od oštećenja na pojedinim školskim objektima, nastava će biti organizovana selektivno, ali možemo da potvrdimo da će nastavni proces u svim školama Republike Srpske početi 1. septembra", rekao je Mutabdžija.

On je pojasnio da će se u školama u kojima nije moguće izvoditi nastavu dio nastavnog procesa izvoditi samo prijepodne, a časovi će biti skraćeni na 30 miniuta, dok će u popodnevnim časovima građevinska operativa završavati rekonstrukciju škole.

"Očekujemo da će najveći dio oštećenih škola biti obnovljen tokom septembra, a  za učenike od prvog do petog razreda tri dobojske i škole u Čelincu nastava će biti organizovana u takozvanim `kutcima za djecu`, koji će biti formirani u šatorima koje će postaviti UNICEF", rekao je Mutabdžija.

On je naveo da će učitelji sa partnerskim organizacijama UNICEF-a u tim šatorima organizovati radionice s ciljem pripreme za početak nastave.

Mutabdžija je rekao da stari objekat Osnovne škole "Miloš Dujić" u Čelincu ne može da primi učenike, pa će ovaj oblik nastave biti organizovan za najmlađe, dok će predmetna nastava početi po završetku sanacije školskog objekta.

On je dodao da će UNICEF obezbijediti kancelarijski i školski namještaj, te školski pribor.

"U školama `Sveti Sava` i `Dositej Obradović` u Doboju nastava će od prvog do petog razreda odvijati alternativno dvije sedmice, dok će predmetna nastava teći redovno na gornjim etažama škole", rekao je Mutabdžija.

On je naveo da škola "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju neće biti u mogućnosti da primi učenike do početka oktobra, pa će biti organizovan samo alternativni oblik nastave za učenike od prvog do petog razreda.

Mutabdžija je rekao da će učenici škole u Crkvini predmetnu nastavu pohađati u područnom odjeljenu u Kruškovom polju u dvije smjene, dok će učenici od prvog do petog razreda nastavu pohađati u objektu koji je ustupila privatna firma "Ekomed".

Kada je riječ o vrtićima, Mutabdžija kaže da nije realno da sa radom počnu dva vrtića u Doboju i vrtić "Čika Jova Zmaj" u Bijeljini, gdje će uskoro biti završena rekonstrukcija.

"Naša procjena je bila da će sanacija u svim institucijama iznositi više od 11 miliona KM. Međutim, možemo konstatovati da će taj iznos biti i veći, jer je UNDP za četiri škole u Doboju, gdje smo procjenili vrijednost radova na oko 850.000 KM, proširio listu radova na 2,5 miliona KM", rekao je Mutabdžija.

On je dodao da će sanacija školskih objekata biti izvođena donacijama iz projekta Evropske komisije i da će biti završena u oktobru, osim škole u Crkvini, koja će se graditi sredstvima Vlade Srvbije cijelu školsku godinu.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola grada Doboj i opština Petrovo, Derventa i Brod Zora Gluvak kaže da je u ovom trenutku dogovoreno najbolje rješenje i da je resorno ministarstvo dalo sve od sebe da nastava počne 1. septembra.

"Ovakav način organizacije početka školske godine je najbolje rješenje. Resorno ministarstvo je obećalo pomoć i mi ćemo sve poteškoće prevazići", rekla je Gluvakova. 

On je dodala da se odmah iza dobojskih škola po prioritetu nalaze škole u Petrovu i Derventi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije