Obrazovanje

Za stipendije predviđeno 1.970.000 KM

BANJALUKA, - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodijelilo je 1.000 stipendija studentima sva tri ciklusa studija u akademskoj 2013/14. godini koji studiraju u Republici Srpskoj, a za koje je u Budžetu Republike Srpske za ovu godinu predviđeno ukupno 1.970.000 KM.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da će se za studente stipendije isplaćivati deset mjeseci u mjesečnom iznosu od 200 KM po studentu.

"Studenti koji su dobili stipendije dolaze iz šest oblasti obrazovanja, jer se vodilo računa o njihovoj ravnopravnoj zastupljenosti iz različitih oblasti. Napravljena je i proporcija između studenata sa privatnih i javnih univerziteta, tako da niko nije diskriminisan", rekao je Mutabdžija novinarima u Banjaluci.

V.d. pomoćnika ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić rekla je da je od ukupno 1.000 stipendija za kategoriju uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj dodjeljena 731 stipendija.

"Biće dodijeljeno 235 stipendija u kategoriji ostalih, u koju spadaju studenti sa invaliditetom, civilne žrtve rata, oni bez oba roditelja i slično", rekla je Pejićeva.

Ona kaže da se u kategoriji studenata sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske dodjeljuje 18 stipendija, a za kategoriju studenata sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji ostvaruju pravo na dodatak za njegu i pomoć drugog lica dodjeljuje se 16 stipendija.

Na konkurs Ministarstva za dodjelu stipendija pristigla 1.881 prijava, od čega 332 studenta nisu ispunjavala uslove konkursa, dok je 549 studenata ispunilo uslove, ali su ispod crte na konačnim rang-listama.

Ministarstvo je 10. februara objavilo preliminarne rang-liste stipendista u Srpskoj na koju su pristigla 173 prigovora, od kojih je osam uvaženo.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ranije je dodijelilo 75 stipendija studentima iz Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu, a Budžetom za ove namjene predviđeno je 191.000 KM.

Studentima prvog ciklusa dodijeljeno je 28 stipendija u iznosu od 2.000 KM po studentu, studentima drugog ciklusa 11 stipendija u iznosu od 2.500 KM po studentu i studentima trećeg ciklusa studija 36 stipendija u iznosu od 2.980 KM po studentu jednokratno.

Konačnu rang-listu stipendija, koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodijelilo u akademskoj 2013/2014. godini, zainteresovani mogu vidjeti na internet stranici Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije