Obrazovanje

Zajedničkim programskim djelovanjem do boljeg standarda

Zajedničkim programskim djelovanjem do boljeg standarda
Zajedničkim programskim djelovanjem do boljeg standarda

BANJALUKA - Predstavnici Unije studenata Republike Srpske, studentskih parlamenata univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, saveza studenata pri fakultetima i udruženja studenata potpisali su danas u Banjaluci deklaraciju o zajedničkim programskim osnovama djelovanja studentskih organizacija u Republici Srpskoj.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Borivoje Obradović rekao je novinarima da deklaracija predviđa unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, sistemsko rješavanje problema nezaposlenosti i unapređenje studentskog standarda.

On je naglasio da je cilj potpisivanja studentske koalicije, objedinjavanje različitih aktivnosti, te  brže i efikasnije rješavanje studentskih problema.

Obradović je rekao da se Unija studenata Republike Srpske zalaže za kvalitet obrazovanja, te da će Vladi Srpske i Univerzitetu uputiti inicijativu za strože kriterijume za osnivanje visokoškolskih ustanova, a naročito za organizovanje doktorskih studija.

"Tražićemo da bude formiran poseban fond za mobilnost nastavnika i studenata, da se počne  rangiranje fakulteta prema standardima kvaliteta i da studenti s bolje rangiranih fakulteta imaju prednost pri zapošljavanju", rekao je Obradović.

On je rekao da je deklaracijom obuhvaćeno unapređenje studentskog standarda, ističući da studentski standard nije samo smještajni kapacitet.

"Zalažemo se i za povećanje grantova za stipendije i za studentske projekte. Između ostalog, deklaracijom je predviđeno da studentske organizacije u budućnosti zajednički učestvuju u humanitarnim akcijama i osnivanjem novih fondova solidarnosti", rekao je Obradović.

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica istakao  je da će potpisivanje deklaracije popraviti komunikaciju između studentskih organizacija Univerziteta u Banjaluci, Studentske organizacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu kao pojedinačnih organizacija, dva parlamenta i na kraju krovne organizacije Unije studenata Srpske.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci i bivši student ombudsman Unije studenata Republike Srpske Branko Petrović rekao je da je na telefonski broj za prijavljivanje korupcije prijavljena nekolicina anonimnih prijava, ali da one nisu bile zasnovane na činjenicama i dokazima pa nisu uzimane u obzir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije