Obrazovanje

Zakonsko je pravo da visokoškolske ustanove biraju svoja tijela

Zakonsko je pravo da visokoškolske ustanove biraju svoja tijela
Foto: N.N. | Zakonsko je pravo da visokoškolske ustanove biraju svoja tijela

BANJALUKA - Visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj, u skladu sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju, imaju pravo da izaberu svoja upravna i rukovodna tijela i da urede strukturu i aktivnosti prema sopstvenim pravilima, u skladu sa tim zakonom, drugim važećim zakonima i svojim statutima, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

"Zakonom je propisano da senat visokoškolske ustanove bira rektora i prorektore univerziteta, odnosno direktora visoke škole. Rektor univerziteta za svoj rad u domenu akademskih pitanja odgovara senatu, a za rad u domenu poslovanja odgovara upravnom odboru", navodi se u reagovanju Ministarstva na zahtjev PDP-a da resorni ministar Dane Malešević podnese ostavku.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo prosvjete i kulture nadležno za koordinaciju i razvoj visokog obrazovanja u Republici Srpskoj, odnosno za donošenje zakonskih i podzakonskih propisa, te strateški važnih dokumenata za uređenje visokog obrazovanja.

Iz Ministarstva poručuju da su uvijek spremni za razgovor i zajedničko rješavanje svih otvorenih pitanja.

PDP smatra da bi ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević trebalo da podnese ostavku zbog posljednjih dešavanja na banjalučkom Univerzitetu koja su rezultirala ostavkom rektora Milana Mataruge.

Član Predsjedništva PDP-a Diana Čekić rekla je na konferenciji za novinare da bi Malešević trebalo da podnese ostavku iz, kako je rekla, moralnih razloga, jer je resorno ministarstvo trebalo da preduzme određene mjere da bi se utvrdila odgovornost za probleme na Univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije